2024. március 28., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Tovább az Európai Unió felé vezető úton

A Vajdasági Magyar Szövetség programismertető lakossági fórumot tartott Palicson, a Vigadó nagytermében. A rendezvényen a párt több tisztségviselője is részt vett, akik többek között a jelenlegi mandátumban elért eredményekről, valamint a VMSZ választási programjának sarkalatos pontjairól informálták a résztvevőket.
A VMSZ kampányrendezvényén többek között jelen voltak a párt köztársasági parlamenti képviselői, Kovács Elvira, Újhelyi Ákos és Gyivánovity Dániel.
Gyivánovity Dániel felszólalásában elmondta, hogy többek között az infrastruktúra fejlesztése területén sikerült nagyobb beruházásokat megvalósítani. Példaként a Belgrád–Budapest gyorsvasút felújítását, valamint a Szabadka–Szeged vasútvonal rekonstrukcióját emelte ki, amelyek nagyban hozzájárulhatnak környékünk gazdasági fejlődéséhez, különös tekintettel az idegenforgalom előmozdításához.
Újhelyi Ákos parlamenti képviselői mandátuma előtt a szabadkai városi tanács tagjaként tevékenykedett, és felszólalásában elsősorban a várost érintő projekteket mutatta be. Ezen beruházások jelentős része érintette Palicsot is, így a művelődési ház felépítése, a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése, valamint a kerékpárutak építése is. A bicikliutakkal kapcsolatban a képviselő elmondta, hogy azok kiépítése több helyi közösséget, települést is érintett, többek között Palicsot és Kelebiát is, ugyanakkor arra is kitért, hogy több mint húsz kilométernyi kerékpárút kiépítésének tervdokumentációja is elkészült, és ezek valóra váltása a közeljövőben meg is valósulhat.
Kovács Elvira elmondása szerint a VMSZ az egyetlen tisztán vajdasági és teljes mértékben magyar választási lista, amely választási programjában szokásához híven ezúttal is konkrét beruházásokat, célokat is megfogalmaz. A képviselő szót ejtett a várható koalíciós partnerrel, a Szerb Haladó Párttal való együttműködésről, valamint az érdekérvényesítő képesség megőrzésének fontosságáról. Kovács Elvira szavai szerint pártjuk elkötelezett az európai uniós csatlakozás iránt.


– Az elmúlt hetekben sok minden történt és sok minden megváltozott, de a VMSZ mindig következetes párt volt, és továbbra is kiállunk amellett, hogy Szerbiának minél előbb az EU teljes jogú tagállamának kell lennie. A programunkban kifejtettük, hogy jó lenne, ha kapnánk egy céldátumot, hogy mikor léphetünk be az EU-ba. Azt reméljük, hogy az új módszertan felgyorsítja a folyamatot, valamint hogy méltányosan értékelik azokat a reformokat, amelyeket az ország véghezvitt. Továbbra is nélkülözhetetlen a különböző projektlehetőségek, együttműködési lehetőségek kiaknázása, mert az uniós pénzek nélkül sokkal nehezebb lenne bizonyos infrastrukturális projektek befejezése – mondta Kovács Elvira.
A lakossági fórumon emellett jelen volt Kudlik Zoltán, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság segédtitkára, valamint Dobó István, a VMSZ elnökségi tagja is.