2024. április 24., szerda

Összefogás és figyelem

Sikeres volt a kárpátaljai magyarokért szervezett gyűjtés Magyarcsernye községben

A magyarcsernyei községben lezárult az a gyűjtési akció, amelyet a kárpátaljai magyarok megsegítésére szervezett a Vajdasági Magyar Szövetség és a szabadkai székhelyű Caritas. Magyarcsernyén az adományokat hétfőtől szerdáig gyűjtötték az Ady Endre Művelődési Egyesület előcsarnokában. Az adományok egy részét már átvitték a helyi közösség épületébe, ahol Darusi Renáta, a VMSZ tagja összegezte az elmúlt három nap tapasztalatait.

– Az adakozó polgárok figyelembe vették azt, hogy most nem tudunk ruhaneműt, takarót, lábbelit, gyümölcsöt és vizet átvenni. Nagyon örültünk annak, hogy a legtöbb segítő szándékú ember azt hozta, amit kértünk, tartós élelmiszert, tehát pástétomot, konzerveket, készételeket, édességcsomagokat, valamint tisztálkodási szereket (fertőtlenítőszereket, szappant, sampont, tusfürdőt, fokrémet és fogkefét). Fontos megemlítenem azt is, hogy az adományozók a legkisebbek igényeire is odafigyeltek, hoztak pelenkákat több méretben, törlőkendőket és más babaápolási termékeket is. Mintegy negyven ember tartotta lényegesnek azt, hogy adományával segítse a háború elől menekülő kárpátaljaiakat, amiért mi hálásak vagyunk – számolt be Darusi Renáta.

Tóbán is a hét első három napján gyűjtötték az adományokat. Erről az akcióról Balázs Dezső, a helyi közösség tanácsának elnöke számolt be lapunknak.

– Tóbán, Csernyétől eltérően nem tartós élelmiszereket és tisztálkodási szereket gyűjtöttünk, hanem a helybeliek úgy döntöttek, hogy pénzbeli adományok befizetésével veszik ki a részüket a Kárpátaljáról menekülni kényszerülők támogatásából. Aki részt vett az akcióban, az a lehetőségeihez mérten adakozott. A jelek arra mutatnak, hogy ez sajnos egy elhúzódó konfliktus lesz, és a jövőben itt is meg fogjuk szervezni az adományok gyűjtését is a pénzbeli támogatások mellett – mesélte Balázs Dezső.

Akik még úgy döntenének, hogy anyagilag szeretnék támogatni a kezdeményezést, azoknak a segítségét továbbra is várják. Adományaikat a szabadkai Caritas külön erre a célra nyitott bankszámlájára utalhatják: 310-174229-65. Az összegyűjtött adományokat a katolikus Caritas használja fel Magyarország és Ukrajna területén.