2024. április 19., péntek

Tordai Est

Holnap, március 12-én tartják meg a XX. Tordai Művelődési Napok egyik legfontosabb rendezvényét, a Tordai Estet. Az est keretein belül megemlékeznek az 1848/1849-es szabadságharc hőseiről és megtartják a Tordáról elszármazottak találkozóját is, mondta Dobai János, a helyi közösség elnöke.

– Az est 17 órakor ünnepi szentmisével kezdődik, majd a kopjafánál elhelyezzük az emlékezés virágait, így rójuk le a tiszteletünket az 1848/49-es szabadságharc hősei előtt – mesélte a helyi közösség elnöke.

A művelődési otthon előtt álló kopjafát még 2010. március 15-én állították fel, ezt az eseményt a Duna Televízió élőben is közvetítette. A kopjafát Bihartorda ajándékozta a településnek az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére. A 1848-as forradalomnak a szele és a tüze is elérte Tordát, a korabeli feljegyzések arról tanúskodnak, hogy heves csaták zajlottak a környéken, és az akkori lakosok Szegedre, valamint annak környékére menekültek. Házaikat és templomukat lerombolták, kifosztották és felperzselték (www.torda.rs). A kopjafa az átélt tragédiákra és az összetartozásra is emlékezteti a tordaiakat.

Az est folyamán az Orgonavirág hagyományápoló csoport szervezésében lesz még süteményverseny, majd ezt követően gazdag művelődési műsorra számíthatnak az ide látogatók, amelyen a három testvértelepülés, a magyarországi Bihartorda, a romániai Aranyostorda, és a helyi Torontáltorda művelődési egyesületei lépnek fel. A szervezők mindenkit szeretettel várnak.