2024. április 20., szombat
BAJNOKOK LIGÁJA

Lewandowskiék rövidre zárták

Elrajtolt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntő-visszavágóinak sora kedd este, az első két negyeddöntős gárda ezek alapján a Liverpool és a Bayern lett, ám szögesen eltérő forgatókönyvek után. Az Anfield legénysége a San Siróban aratott kétgólos győzelme után kényelmes pozícióban fogadta az Intert, ám Szalahék a többnyire uralt meccsen egyszer sem tudtak betalálni, így amikor a milánóiak gólfelelőse, Lautaro Martínez a jobb felsőbe bombázott, Jürgen Kloppéknak kezdhetett melegük lenni. Tovább azonban nem ért el az Inter lendülete, így a Mersey-partiak léptek tovább.

Ehhez képest nem „centiken” múlott az est másik párharca, amelyen a Bayern kissé meglepő salzburgi 1:1 után kényszerült dűlőre vinni a párharcot az osztrák kirakatcsapat ellen, Lewandowskiék pedig hamar gondoskodtak róla, hogy a bajor közönség izgalom nélkül élvezhesse a gólgyártást. Az Allianz Aréna legénysége ugyanis futószalagon termelte ezeket: a lengyel gólzsák két értékesített büntető (12., 21.) és egy kipattanóra való lecsapás (23.) után mesterhármasnál járt, nem sokkal később pedig Gnabry érkezett Coman lapos beadására (31.). A második félidőben sem tartott sokáig a gólcsend, Müller precíz húszméteres lövése (54.) után a Salzburg már a becsületén gondolkodhatott. Hogy ez ne vesszen oda, arról Kjaergaard erős, lapos bombája gondoskodott (70.), ám a bajorok ekkor sem álltak meg a rohanással, hiszen a rendes játékidő utolsó perceiben gyors egymásutánban Müller eresztett el egy újabb pontos lövést (83.), majd Sané állította be a lehengerlő 7:1-es végeredményt (85.).

Eredmények, nyolcaddöntő, visszavágók: Bayern–Salzburg 7:1 (tj. a Bayern 8:2-vel), Liverpool–Inter 0:1 (tj. a Liverpool 2:1-gyel). Szuperliga, a 26. fordulóban: Mladost–Voždovac 2:4. Az élcsoport: Partizan 71, Crvena zvezda 69, Čukarički 48 pont stb.

EURÓPA- ÉS KONFERENCIA LIGA

Egy régi barátság felújítása

Az Európa- és a Konferencia Ligának a BL-hez képest gyorsított üteme miatt előbbiek kezdik utolérni a legrangosabb tornát, hiszen ezekben is megkezdődnek a héten a nyolcaddöntők. Az El-ben az egyetlen szerb résztvevő Crvena zvezda most csatlakozik a küzdelmekhez, hiszen őszi csoportgyőzelme okán az előző körben pihenhettek Dejan Stanković fiai. A piros-fehérek a Novi Pazar 5:0-s kiütésével hangoltak az európai tavaszkezdetre, amelynek első állomása a február végi sorsolás eredményeként Glasgow lesz, ahol az egyik skót gigász, a Rangers lesz az ellenfél. Az európai fociban is nagy múlttal rendelkező gárdáknak jócskán van közös múltjuk is, hiszen két alkalommal találkoztak a BL-ben. Először a Zvezda számára dicső 1990/91-es szezonban, amikor a szerbek a trófeáig vezető úton a nyolcaddöntőben 4:1-es összesítéssel léptek túl a skótokon, majd a 2007/08-as idény selejtezőjében, amikor viszont a glasgow-iak vágtak vissza, elütve a piros-fehéreket a főtáblától. Ha csak a sormintát néznénk, újra a belgrádiak lennének a favoritok, de a Rangers bőven bizonyította, hogy érdemes tartani tőle. Elég arra emlékeztetni, hogy az előző körben a trófea egyik legnagyobb esélyesét, a dortmundi Borussiát búcsúztatták, ráadásul nem is egy taktikus, védekezős játékkal, hanem 6:4-es összesítéssel, 4:2-es dortmundi győzelemmel…

A Konferencia Ligában a Partizan nagy fába vágja a fejszéjét, hiszen a rotterdami Feyenoordot fogadja. @sz = ap

VB-SELEJTEZŐ

A svédek nem értenek egyet

A Svéd Labdarúgó-szövetség nem ért egyet azzal, hogy az oroszok kizárását követően a lengyel válogatott játék nélkül jutott tovább a világbajnoki pótselejtezőn, és így játszhat majd a svéd–cseh párharc győztesével. A FIFA az ukrajnai háború miatt először kizárta az oroszokat, majd úgy döntött, hogy vb-pótselejtezős ellenfelük, a lengyelek mérkőzés nélkül továbbléphetnek a következő körbe. Hakan Sjöstrand, a svéd szövetség elnöke szerint jobb lett volna egy háromcsapatos tornát rendezni a svéd, a lengyel és a cseh együttes részvételével, vagy új ellenfelet találni a lengyeleknek, mert a mostani forgatókönyv a lengyeleknek kedvez, hiszen csak egy összecsapást kell megnyerniük a vb-részvételért: „A legészszerűbb és sportszerűbb dolog az lett volna, ha Lengyelországnak új ellenfele van az elődöntőben. Megértjük, hogy a helyzetet nehéz megoldani a FIFA-nak, ennek ellenére a játék elve az lenne, hogy minden érdekelt ugyanazokkal a feltételekkel szembesüljön, és két mérkőzést kelljen megnyernie a vb-re jutáshoz.”

A svédek szövetségi kapitánya, Janne Andersson ugyan egyetért az oroszok kizárásával, ám a sport szempontjában szerinte teljesen abszurd döntés született a lengyelek továbbléptetésével: „Ezzel együtt teljes mértékben a csehek elleni felkészülésre koncentrálunk. Ki akarunk jutni a vb-re, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.” A svéd–cseh összecsapást március 24-én, míg a pótselejtező döntőjét a lengyelekkel március 29-én rendezik.

A FIFA kedden júniusra halasztotta az ukrán válogatott vb-pótselejtezőjét. A skót–ukrán párharcot március 24-én Glasgow-ban rendezték volna, az új időpontot pontosan nem jelölték meg, csak a hónapot. A mérkőzés győztese a Wales–Ausztria találkozó nyertesével találkozik a vb-részvételért. Utóbbi meccset a terveknek megfelelően március 24-én megrendezik, de a március 29-ére kiírt döntőt szintén júniusra halasztják.

Az oroszok a kizárásuk miatt a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak, és kérik a szankciók felfüggesztését a végső döntés meghozataláig.

A vb-t november 21. és december 18. között rendezik Katarban.