2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Elrugaszkodott dolog

Az elrugaszkodott szót hagyományosan olyan állatra vonatkoztatják a népies stílusban, amely a hámból, a járomból vagy más kötelékből kitört, és nekirugaszkodva eliramodott. Átvitt értelemben is szokták használni a beszélők, általában -tól, -től ragos határozóval. Olyan emberre utalnak vele, aki tudatosan hátat fordít valaminek, valakinek, tudatosan elszakad valamitől, nem törődik valamivel, rá sem hederít valamire.

A melléknévi igeneves szerkezet bővítményi tagja gyakran a valóságtól, a földtől, az Istentől ragos névszó: Nem a valóságtól elrugaszkodott dolog, hogy kijussunk a világbajnokságra. – Ezzel együtt a nagyvárosi olajtermelés, bármilyen furán is hangzik, nem teljesen a valóságtól elrugaszkodott dolog. – A környezettudatosság már nem valami földtől elrugaszkodott dolog vagy buta hobbi, netán különcködés. – Az üvegház a hobbikertészek legromantikusabb álma. De vajon mennyire a földtől elrugaszkodott dolog egy ilyen építésébe fogni? – Ez nem ördögtől való, nem Istentől elrugaszkodott dolog, ez természetes része a nemzeti alapú külpolitikának. – A hídpénz sem istentől elrugaszkodott dolog.

Napjainkban megszokottá kezd válni az a különlegesség, hogy -tól, -től ragos határozó nélkül szerepel a rendkívüli dologra utaló melléknévi igenév: Tényleg annyira elrugaszkodott dolog Budapesten egy nettó 350 ezer forintos bérigény? – Elrugaszkodott dolog lenne holnaptól nálunk is követelni az ingyenes tömegközlekedést. – Műfű alkalmazása beltérben nem elrugaszkodott dolog! – A könyv olvasása közben rájöhetünk arra, hogy a babajelbeszéd tényleg nem valamiféle elrugaszkodott dolog. – Egy kissé elrugaszkodott dolog, de saját biztosítóberendezésem is van, amelyen kezdtem a vasúti szolgálatomat, a kerti vasútról már ne is beszéljünk. – Ezek után pedig nem volt elrugaszkodott dolog, hogy visszatérjek az aktív pályafutáshoz. – Loftlakások piacáról egyelőre elrugaszkodott dolog lenne beszélni, hiszen Budapesten információink szerint még csak három igazi loft épült. – Nem volt tehát különösen elrugaszkodott dolog, sokkal inkább praktikus. – Ma már nem is annyira elrugaszkodott dolog, hogy néhány hónap alatt a programozás elsajátítható legyen. – Lesz itt azért 1-2 elrugaszkodott dolog, amik nyilvánvalóan nem lesznek a fa alatt. – Amúgy az sem elrugaszkodott dolog, hogy versekből csak kiemelések, szemelvények hangzanak el, erős idézetek. – Maga a ciklikus gazdaságpolitika nem is elrugaszkodott dolog.