2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Hangot adni a kis közösségek elképzeléseinek

Turza Szabolcs lesz Csonoplyán a falugazdász

Csonoplyán szerdán este lakossági fórumot tartott a Vajdasági Magyar Szövetség a római katolikus plébánia közösségi termében. A vendégeket és az érdeklődő polgárokat Szakács Csaba, a VMSZ Helyi Szervezetének elnöke köszöntötte. Pelt Ilona körzeti elnök bejelentette, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnökével való egyeztetés szerint Csonoplyán falugazdász iroda nyílik, rövid időn belül.

– A régió úgy tud fejlődni, ha minden magyarok lakta település megfogalmazza a stratégiai projektjeit, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség érdekképviselete által valósít meg. Annak érdekében, hogy a megkezdett fejlesztéseket folytatni tudjuk, április 3-án el kell menni szavazni az egyetlen vajdasági és magyar listára – mondta Pelt Ilona.

Dr. Úri Emese köztársasági képviselőjelölt, a zombori Egészségház igazgatója kiemelte, fontos, hogy a kis közösségek mindennapi problémáit kimondják a belgrádi parlamentben.

– Tíz év alatt eredményként tudjuk felmutatni, hogy minden nehézség ellenére a kis falvakban is meg tudtuk őrizni az orvosi betegellátást, Csonoplyán pedig a normatívának megfelelően két orvos is rendel. Ennek fényében világos, hogy ami nekünk jó, az a mellettünk élő nemzetiségeknek is lényeges és hasznos – ecsetelte Úri Emese.

A hamarosan megnyíló csonoplyai falugazdász iroda szakmunkatársa Turza Szabolcs falugazdász lesz. A Kúlán és Bácsgyulafalván is szolgálatot teljesítő, tapasztalt szakember bemutatkozott a csonoplyai fórumon. Elmondta, hogy segít az adminisztrációban, a pályázatírásban és szaktanáccsal látja el a helyi gazdákat, bizalommal fordulhatnak hozzá.

A lakossági fórumon a jelenlévő érdeklődők kérdéseket is feltehettek. Továbbá ft. Hajdú László házigazda, helyi plébános megköszönte Magyarország Kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ támogatását, amelynek segítségével kiépítették a plébánia közösségi termét. Ez a lehetőség a csonoplyai közösségi élet fellendítését jelenti.

Az aktualitásokat taglaló fórumon jelen volt Balog Anikó köztársasági képviselőjelölt, Jankovich Szilárd, Zombor városi tanácsos, továbbá Zombor városi képviselő-testületének két képviselője, Gellér Magdolna és Kanizsai Tamás.