2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Kulturális és egyházi fejlesztések

Kishegyesen és Bácsfeketehegyen járt Pásztor István és Hollik István – A választás tétje Vajdaság fejlődésének töretlensége

Tegnap délután Kishegyesre és Bácsfeketehegyre látogatott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Hollik István, a Magyar Országgyűlés tagja. A látogatáson többek között részt vett Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Vicsek Annamária, a VMSZ tanácsának elnöke, ifj. Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának elnöke és Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke. A vendégeket Kovács Károly, tartományi parlamenti képviselő, Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere, Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke, Orosz Attila, református lelkész és bácskai esperes, valamint a helyi közösségek és a művelődési egyesületek képviselői fogadták. A vendégek elsőként a kishegyesi szövetkezeti otthon felújítását és átépítését, valamint a színházterem felújítását tekintették meg. Bácsfeketehegyen a református templom belterének felújítását nézték meg.

A kishegyesi beruházás kapcsán Pásztor István elmondta, hogy egy magánosítás során elveszett épületet szereztek vissza a közösségnek, amit teljesen felújítanak.

– Nekünk van múltunk, és hosszú távon gondolkodunk, ez a szívósságunk bizonyítéka. Ha keresni akarnék erre egy eklatáns példát, akkor a kishegyesi épületkomplexum lenne az. Ezzel az történt, hogy belekerült a magánosítási tömegbe, és a cég, amely az itteni mezőgazdasági vállalatot megvette, ennek is a tulajdonosa lett. Az épületet, amelyet az itteniek közmunkával és közadakozásból építettek fel, nekünk sikerült kivonni ebből a privatizációs tömegből, és átvinni közösségi tulajdonba. Ezt követően fogtunk neki a terveztetéshez, és azzal párhuzamosan létezett, erősödött és maradt meg az a kulturális élet itt a faluban, amely indokolttá, megalapozottá tette ennek az épületnek a megszerzését és a jövővel kapcsolatos tervek elkészítését. Hála istennek, a magyar kormány mintegy 1,8 millió eurót biztosított annak érdekében, hogy az épület megújuljon. Itt nemcsak a művelődési ház fog felújulni a kísérő elemekkel, hanem a mellette lévő épület is, és oda fog beköltözni a Kishegyesi Könyvtár. Reményeim szerint az itt lévő kis tér is belátható időn belül meg fog újulni, és olyan méltó központi tere lesz a településnek, amely ide tudja vonzani az embereket, és közösségi térré fog alakulni – mondta el a kishegyesi beruházás kapcsán a VMSZ elnöke.

AZ IDENTITÁS MEGŐRZÉSÉNEK FONTOS HELYSZÍNEI A TEMPLOMOK

A látogatás második helyszíne a bácsfeketehegyi református templom volt, ahol a belső felújítási munkálatok az utolsó fázisba kerültek. Ennek kapcsán Pásztor elmondta, hogy a templomok felújítása a közösségépítésről is szól.

– A kisebbségi politikának az egyik alapvető feladata az identitás megőrzése, hogy a magyarok magyarok maradjanak. Ez elképzelhetetlen anélkül, hogy a hitünkben ne erősödnénk meg, és ahhoz ne maradnánk hűek. Ez nemcsak lelki, hanem fizikai kérdés is, ezért fontos a templomok felújítása. Ez nemcsak az építkezésről, hanem a közösségépítésről is szól. Ezért fontos a Bethlen Gábor Alap által fél évvel ezelőtt elindított átfogó program, amelyben több mint húsz templom van. Ezek azért lényeges fejlesztések, mert vagy megkezdik, vagy továbbviszik a már megkezdett fejlesztéseket – mondta el az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a bácsfeketehegyi templom esetében 5 millió dináros beruházásról van szó, ami lezárja azt a több éve tartó állagmegújítást, amelynek segítői voltak. Ez nagyon fontos a helyi hívők életében – hangsúlyozta.

A megkezdett munkát folytatni kell, mert az a térség minden lakójának érdekét szolgálja – mondta el Hollik István.

– Nemsokára országgyűlési választás lesz Magyarországon, valamint köztársasági parlamenti és elnökválasztás is lesz itt Szerbiában. Mind a vajdasági magyarságnak, mind az anyaországi magyarságnak fontos, hogy az a munka, amit Pásztor István vezetésével el tudott indítani a két kormány, folytatódni tudjon. Hiszen annak az eredményei az olyan beruházások, mint a kishegyesi és a bácsfeketehegyi. Ezek a beruházások a térség minden itt lakójának érdekét szolgálják, nemcsak a vajdasági magyarokét, hanem a szerbekét is – nyilatkozta Hollik, majd arról is szólt, hogy a vajdasági magyarokkal történő együttműködés bizonyítja, hogy mekkora erő és lehetőség van abban, ha a szerb és a magyar kormányzat együtt tud működni.

– A vajdasági magyarság számára az a tétje az április 3-ai választásoknak, hogy a jelenlegi kormányok maradjanak. Mert ha maradnak, akkor az eddigi együttműködés tovább tud folytatódni, és Vajdaság fejlődése töretlen tud maradni – fogalmazott.

A felújítások megtekintését követően lakossági fórumra került sor, amit a bácsfeketehegyi kultúrotthonban tartottak.