2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szinte minden korlátozás megszűnik

A fertőzöttek közeli kontaktszemélyei nem kényszerülnek karanténba

Szombattól nem alkalmazzák a Covid-beléptetőt, megszűnik továbbá a gyülekezésszabadság korlátozása, míg a védőmaszk viselése zárt térben ajánlás szintjén marad hatályban. Az egészségügyi intézmények „egy részében” és az idősek otthonaiban a látogatások alkalmával továbbra is kötelező lesz viselni – ismertette a döntéseket a köztársasági egészségügyi válságstáb tegnapi ülését követően Darija Kisić Tepavčević munkaügyi, foglalkoztatási, harcosügyi és szociálpolitikai miniszter. Mint hozzátette, a fertőzöttek izolációs kötelezettsége hatályban marad, ám a közeli kontaktszemélyek karanténkötelezettsége megszűnik. A beutazási szabályok, illetve korlátozások továbbra is hatályban maradnak.

A válságstáb elfogadta a Nemzeti Immunizációs Bizottság javaslatát, amely értelmében minden 18 évnél idősebb személy felveheti a második frissítő oltást – a védőoltás negyedik dózisát –, legkorábban öt hónappal az első emlékeztető oltást követően, mondta Kisić Tepavčević, kiemelvén, hogy az oltást elsősorban a veszélyeztetett kategóriák számára javasolják. A válságstáb az immunizációs bizottság azon javaslatát is elfogadta, hogy a 12 évnél idősebb kiskorúak megkaphassák az első emlékeztető oltást, legkorábban öt hónappal a vakcina második dózisának a felvételét követően.

A miniszter szavai szerint a járványhelyzet mind jobb, kevesebben keresik fel a Covid-rendelőket, csökken a napi esetszám, mint ahogyan a kórházban kezelt Covid-páciensek száma is. Mint hozzátette, arra kéri a polgárokat, hogy továbbra is legyenek felelősségteljesek, mindenekelőtt a tömegrendezvényeken, továbbá ne feledkezzenek meg arról, hogy a SARS–CoV–2 két év után is körforgásban van.

2139 új fertőzés – 21 elhunyt

A tegnapi hivatalos jelentés szerint egy nap leforgása alatt 2139 új fertőzést jegyeztek az országban, 13 892 tesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 15,4%. A vizsgált egy napban hivatalosan 21 Covid-páciens hunyt el, 15 533 a járvány kezdete óta. A kórházakban 1467 Covid-pácienst kezelnek, 74-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban 295 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 54-et.