2024. április 24., szerda

Zelenszkij: Legalább 35 ezer civilt menekítettek ki az ostromlott ukrán városokból

Legalább 35 ezer civilt menekítettek ki szerdán több ostromlott ukrán városból, közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A politikus szerda este videoüzenetben jelentette be, hogy Szumi, Enerhodar városok és a főváros, Kijev melletti területek lakóit három humanitárius folyosón keresztül kimenekítették.
Az államfő reményét fejezte ki, hogy az evakuálások csütörtökön folytatódnak, és további három humanitárius folyosó nyílik meg a kilenc napja ostrom alatt álló Mariupol, a délkeleti Volnovaha és a keleti Izjum városokból.
Az evakuálások azután történtek, hogy szerdán Moszkva és Kijev megállapodott a humanitárius folyosók megnyitásáról, ami reményt ad a megtámadott városokban rekedt civileknek.
Az előző napon több mint ötezer embert menekítettek el az orosz határ közelében fekvő 250 000 lakosú Szumi városából. A Mariupol kikötővárosból történő evakuálások azonban az elmúlt napokban többször is kudarcba fulladtak, és Kijev és Moszkva egymást hibáztatta a kudarcokért.
Gyermekkórháznak és szülészetnek otthont adó egészségügyi létesítményt ért szerdán orosz belövés Mariupolban. A város kilenc napja tartó ostromának már 1207 halálos áldozata van - közölte a polgármesteri hivatal szerda este a Telegram közösségi oldalon.