2024. április 19., péntek

Újabb szakaszába lépett Vajdaság fejlesztési tervének kidolgozása

Az interneten bárki hozzászólhat, ötleteket adhat

A helyzetelemzést követően március első napjaiban megkezdődött Vajdaság 2022 és 2030 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési terve kidolgozásának újabb fázisa: a célok és elképzelések megfogalmazása. Ehhez kéri a polgárok segítségét a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság. Vezetője, Aleksandar Sofić elmondta, a Vajdasági Fejlesztési Ügynökséggel együtt kidolgozták a legegyszerűbb módszert arra, hogy a tartomány lakossága elmondhassa a legfontosabb teendőkkel kapcsolatos véleményét, hogy magánszemélyek, üzleti és más közösségek, civil szervezetek egyaránt bekapcsolódhassanak a terv elkészítésébe.

A https://www.planrazvojaapv.rs/ internetes oldalt kell megnyitniuk, ahol 19 felkínált tevékenységi terület közül azt a hármat kell megjelölniük, melynek fejlesztésére szerintük 2030-ig a legnagyobb figyelmet kell fordítani. Ezek között szerepel például a népesedéspolitika, az oktatás, az egészségügy, a regionális fejlesztés, a beruházások, a hulladékkezelés, a mezőgazdaság, a foglalkoztatás stb. Ugyanott egy közvélemény-kutatásba is bekapcsolódhatnak, azaz válaszolhatnak a tartományunk fejlettségét, illetve következő 9 évi fejlesztését érintő kérdésekre.

– A fejlesztési terv elkészültével ugyan nem tudjuk felvenni a küzdelmet minden kihívással, és nem tudunk megoldani minden problémát, de tudni fogjuk, mi a legfontosabb, milyen irányban kell elindulnunk, hogy magasabbra emeljük a vajdaságiak életszínvonalát – mondta Sofić.

Vajdaság következő 9 évre szóló fejlesztési tervének elkészítését a Német Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Társaság (GIZ) két olyan projektuma is segíti, melyet a német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium, illetve a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség (SDC) finanszíroz. A vajdasági fejlesztési tervbe beépítik A fenntartható fejlődés útja 2030 elnevezésű országos program célkitűzéseit, melyek valóra váltása Szerbia európai uniós felzárkózását szolgálja. A terv kidolgozásával kapcsolatos tevékenységet a lakosság figyelemmel kísérheti a Plan razvoja AP Vojvodine 2022–2030 Facebook-oldalon is.