2024. április 20., szombat

Péntekenként fogják meghatározni az üzemanyag árát

Az eurodízel legnagyobb kiskereskedelmi árát a hat dinárral megemelt átlagos nagykereskedelmi árral egyenlítik ki – rendelte el ma a szerb kormány. Sajtóértesülések szerint ugyanígy határozták meg az europrémium BMB maximális árát is.

A két üzemanyag nagykereskedelmi árát az energiaügyi minisztérium fogja meghatározni minden pénteken. Legkésőbb 13 óráig teszik közzé ezt a kereskedelmi minisztériummal, akik internetes oldalukon tájékoztatni fogják a polgárokat az aktuális árakról. A bejelentést követően a benzinkutaknak azonnal alkalmazniuk kell az új díjszabást.

A rendelet még azt is magába foglalja, hogy a benzinkutak az üzemanyagot kizárólag tartályokba tölthetik, egyéb edénybe nem.

Szigorú büntetést is előreláttak, 5000–2.000.000 dinárig terjedő büntetéssel sújthatják azokat a kutakat, melyek megszegik a rendeletet.

A rendelet egy hónapig, március 11-től április 11-ig lesz érvényben.

Arra is kitértek, hogy a mezőgazdasági termelők továbbra is „befagyasztott", 179 dináros áron jutnak dízelhez. A termelők esetében a NIS-benzinkutak kötelesek ennek értelmében eljárni, természetesen a többi töltőállomás is árusíthat dízelt a termelők számára, de nem drágábban 179 dinárnál.