2024. március 29., péntek

Diák színjátszók Törökkanizsán

Színházi élményre mindenkinek szüksége van – ez a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának lényege

Szerda délben a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tornatermében az Újvidéki Színház keretein belül működő Színes Szilánkok Diákszínpad Tenger a lélekben című előadását mutatták be. Az esemény a Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjában valósult meg, ennek köszönhetően nézhették meg a helyi és környékbeli magyar diákok. Figura Terézia, a diákszínjátszó csoport vezetője elmondta, hogy az előadásuk a kortárserőszak köré épül, és tavaly decemberben mutatták be Újvidéken.

– Ez olyan egyedi téma, amit itt a régióban még nem dolgoztak fel ilyen formában, viszont nagyon égető dologról van szó. Egyre gyakoribb az iskoláinkban a kortárserőszak, akár a verbális, akár a fizikai formái, illetve ide tartozik az internetes zaklatás is. Megoldást kell találnunk ennek orvoslására és mindarra, hogy hogyan tudunk segíteni azon gyermekeken, akik áldozataivá válnak különféle kortárserőszaknak. Nem utolsósorban pedig ezáltal segíthetünk a bántalmazóknak és a szüleiknek is, hogy felismerjék, mely cselekedeteiken kellene változtatniuk. Mindenképp erre szeretnénk felhívni a figyelmet az előadásunkkal. Mi ezzel a felsős, illetve az idősebb korosztályt céloztuk meg, én úgy vélem, az alsósok még nem érzik ennek a problémának a valódi súlyát. Nemcsak diákokat várunk az előadásainkra, hanem szülőket és pedagógusokat is – mondta a csoport vezetője.

A Magyar Nemzeti Tanács tájolási programjának keretein belül jött létre ez az esemény, és az első állomása Törökkanizsa volt. Áprilisban várhatóan Temerinben, májusban pedig Óbecsén tekinthetik meg az érdeklődök. Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy fontosnak tartják olyan iskolákba és közösségekbe eljuttatni ezt az előadást, ahol nagyon kevés lehetőségük van a gyermekeknek színházi előadások megtekintésére.

– Annál is inkább fontosnak tartjuk a darab minél több helyszínen történő bemutatását, mert a téma nagyon aktuális, hiszen a kortárserőszak fajtáit és annak következményeit dolgozza fel. Az előadás különböző eseményeken keresztül mutatja be, hogy mi minden történik az oktatási intézmények berkein belül, az online térben vagy akár egy összejövetelen, zsúron. Amikor a gyermek elindul a felnőtté válás útján, különböző nehézségekkel, buktatókkal kell szembenéznie, és ebben az érzékeny időszakban kulcsfontossága van annak, hogy milyen hatások érik a fiatalokat, ekkor kerül előtérbe a szülők és gyermekek közötti bizalom. Valójában az előadás célja és üzenete a szülő és gyermek közötti bizalom kialakítása.