2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Együttműködés a közösséggel

A Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumot szervezett Kelebián

Csütörtökön este Kelebián, a Márton Áron Közösségi Házban lakossági fórumot tartott a Vajdasági Magyar Szövetség. A rendezvényen összegyűlt helyi polgároknak a párt képviselőjelöltjei, dr. Pásztor Bálint, Fremond Árpád és Gyivánovity Dániel, beszéltek az előttünk álló szerbiai és magyarországi választások tétjéről, a VMSZ eddig elért eredményeiről és további terveiről.
A lakossági fórum kezdetén Paskó Csaba kelebiai plébános, mint a rendezvény házigazdája köszöntötte az egybegyűlteket, és mindenkit arra biztatott, hogy április 3-án a szerbiai választásokon a VMSZ-re, míg a magyarországi választásokon a FIDESZ – KDNP pártszövetségre szavazzanak. Hozzátette, hogy a magyar kormánynak köszönhetően újíthatták fel a kelebiai templomot, valamint építhették fel a rendezvénynek is otthont adó közösségi házat.
A köszöntő után Gyivánovity Dániel szólalt fel, aki a gazdaságfejlesztések területén tekintette át az elmúlt évek eredményeit. Történelminek nevezte az előttünk álló parlamenti választásokat. Kiemelte, hogy a VMSZ már az előző választásokon is történelmet írt azzal, hogy 9 parlamenti helyet és 7 államtitkári posztot szerzett meg. Az előző mandátum egyik legnagyobb eredményének a Szabadka – Szeged vasútvonal felújítását nevezte. Ezért arra hívta fel a hallgatóságot, hogy szavazzanak a VMSZ-re az egyetlen önálló magyar, és az egyetlen önálló vajdasági pártlistára.
Fremond Árpád a mezőgazdaságban elért eredményeket ismertette. Elmondta, hogy az Y-elágazáson szinte teljes egészében elkészült a pacséri felüljáró. Szerinte ezek a projektumok mutatják meg, hogy miért is fontos az, hogy a VMSZ a kormány része, mert ha ellenzékben lenne, akkor az ehhez hasonló ügyeket nem tudták volna sikerre vinni. Rámutatott arra, hogy csak a VMSZ kormányzati jelenlétének köszönhetően juthatnak el a kistelepülések kezdeményezései, a termelők kérései a kormányzati szintekig, hogy ott találjanak megoldást rá. A mezőgazdaság szempontjából a 2016 és 2020 közötti éveket kiemelten jó időszaknak nevezte, amely alatt a VMSZ kampányígéreteinek 80–85 százalékát meg tudta valósítani. Hasonlóan sikeresnek nevezte az elmúlt két éves ciklust is. Hozzátette, hogy a VMSZ képviselői a mezőgazdasági termelőknek csak olyat ígérnek, amit meg is tudnak valósítani.
A felszólalók sorát dr. Pásztor Bálint zárta, aki azt emelte ki, hogy a VMSZ képviselői folyamatosan a közösség tagjaival együtt határozzák meg a célokat és velük együttműködve keresik a megoldásokat a felmerülő problémákra. A kelebiai eredmények közül kiemelte a kerékpárút és az Y-elágazás elkészültét, valamint azt, hogy a falu központjából eltűntek a teherautók. Ez utóbbival kapcsolatban hozzátette, hogy a helyzet még koránt sem ideális, de erre is megtalálták a megoldást. Az elkövetkező időszakban ugyanis autópályásítani fogják az Y-elágazást. A képviselőjelölt arról is szót ejtett, hogy a Kelebiát is érintő migrációs kérdést viszont nem sikerült maradéktalanul orvosolniuk. Ezzel kapcsolatban azonban, arról is szólt, hogy amikor e problémára 2015-ben rámutattak, számos politikai támadás érte a VMSZ-t. Dr. Pásztor Bálint szerint a migránskérdést maradéktalanul csak a déli határok lezárásával lehet megoldani, úgy ahogy Orbán Viktor tette Magyarországon.
A beszédek után a képviselőjelöltek a lakossági fórumon megjelentek kérdéseire válaszoltak.