2024. április 25., csütörtök
MAGYARCSERNYE

Minden csepp vér aranyat ér

Kedden délelőtt Magyarcsernyén a Vöröskereszt helyi szervezete a Vajdasági Vérátömlesztő Intézettel közösen önkéntes véradási akciót tartott. A mai alkalommal 21-en jelentkeztek, és ebből 18-an adhattak/adtak vért, mesélte Sötét István magyarcsernyei koordinátor.

– Tóbáról, Tordáról és Magyarcsernyéről érkeztek véradók, de vidékiek is jöttek, akik itt a községházán vagy a belügyi szerveknél dolgoznak, mert így egyszerűbb nekik. A véradás előtt az önkénteseken egy rövid szűrővizsgálatot is elvégeznek, ellenőrzik a hemoglobinszintjüket, meghatározzák a vércsoportjukat, és néhány fertőző betegségre is tesztelik őket, így biztosak lehetnek abban, hogy egészségesek, ugyanis beteg ember nem adhat vért – magyarázta Sötét István, majd kifejtette, hogy miért is létfontosságú a véradás.

– A vér a gyógyítás számos területén nélkülözhetetlen, transzfúzióra szoruló betegek kezelésénél, műtéteknél, baleset alkalmával megsérültek ellátásánál. A felhasználás szempontjából meghatározó a vércsoport. Ez lehet A-s, B-s, 0-s, vagy AB-s, és ezen belül Rh-pozitív vagy Rh-negatív. Ennek a vérátömlesztésnél van fontos szerepe, ugyanis a pácienseknek csoportjuknak megfelelő vért kell kapniuk. Az AB-vércsoport az úgynevezett univerzális kapó vércsoport, aki bármely más vércsoportba tartozó személytől kaphat, a 0-s pedig az univerzális adó, aki mindenkinek adhat vért Általános elv, hogy a férfiak egy évben négyszer, a nők pedig háromszor adhatnak vért – zárta gondolatait a koordinátor.

Az elmúlt napokban a község több pontján is szerveztek véradási akciót. Aleksandrovón és Vojvoda Stepán összesen 36-an, ebből pedig 6-an először adtak vért.