2024. április 19., péntek

Útmutató a továbbtanuláshoz

Csütörtökön még ellátogathatnak az érdeklődők az újvidéki oktatási vásárra

Szerdán megnyílt a 17. Putokazi, azaz Útmutatók elnevezésű nemzetközi oktatási vásár, melynek célja, hogy az általános és a középiskolák végzős tanulói, valamint szüleik minél teljesebb és átfogóbb tájékoztatást kapjanak a középiskolai, illetve a felsőoktatási továbbtanulási lehetőségekről. A szerbiai oktatási intézmények mellettt a vásáron külföldi iskolák, egyetemek is képviseltetik magukat. A kiállítást Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója nyitotta meg. Üdvözölve a részvevőket és látogatókat, köszönetet mondott a kiállítóknak, hogy megjelentek az esményen, illetve hogy felelősségteljesen mutatják be az oktatási intézményeiket a jövő nemzedékeinek.

Branko Ružić, oktatási, tudományos és technológiai fejlesztési miniszter beszédében azt emelte ki, hogy a 2030-ig tartó Oktatási és Nevelési Stratégia célja az oktatás minőségének javítása.

– Az elmúlt időszak, mint minden munkaterületen, így az oktatási rendszerben is kihívást jelentett. Mindezek ellenére a tanítás minőségének, a gyermekek tanulási és életkörülményeinek, valamint a tanári kompetenciák fejlesztésének javítása egy pillanatra sem állt meg. Elfogadták a 2030-ig tartó Oktatási és Nevelési Fejlesztési Stratégiát, amelynek megfelelő végrehajtása lehetővé teszi, hogy még több gyermek kerüljön be az oktatási rendszerbe, és minél többen jussanak el a képzés magasabb lépcsőfokaira. Ezenfelól nyomon tudjuk követni a munkaerő-piaci igényeket és szükségleteket, és ennek megfelelően tudjék fejleszteni a diákok készségeit és kompetenciáit – mondta Ružić, aki kiemelte, hogy a vásáron a minisztérium standján bemutatják a duális oktatás lényegét is, valamint az ösztöndíjakról szintén tájékoztatják a diákokat.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár (Fotó: Dávid Csilla)

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár (Fotó: Dávid Csilla)

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság minden évben tevékenyen részt vesz a szóban forgó rendezvényen. Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár is beszédet mondott az ünnepélyes megnyitón, megtekintette a kiállítóhelyeket és elbeszélgetett a kiállítókkal.

 – A vásár kitűnő alkalom, hogy a végzős diákok betekintést nyerjenek az oktatái intézmények munkájába. Maga a kiállítás sokrétű, mivel magába foglalja a középiskolákat és a különböző egyetemeket, beleértve az állami alapítású karokat, de viszont a magánkarokat is. A rendezvény célja, hogy minél több lehetőséggel megismertessék a diákokat, akik azután ki tudják választani a nekik tetsző intézményt. Mi a diákokat arra szeretnénk buzdítani, hogy itthon tanuljanak tovább. Abban az esetben, ha úgy döntenek, hogy mégis külföldön folytatják tanulmányaikat, akkor fontos megteremteni azokat a lehetőségeket, hogy az iskola elvégzése után haza tudjanak jönni, és itt kamatoztani azt, amit külföldön elsajátítottak. Valójában minden nemzeti kisebbség, így a magyar kisebbség számára is fontos, hogy jól képzett szakembereik legyenek, akik szülőföldjükön tudnak érvényesülni, amivel az egész közösséget fejlesztik – emelte ki Szakállas Zsolt, aki hozzátette, hogy a tartományi titkárság pályázat útján lehetővé tette a végzős diákok számára, hogy ingyenesen eljuthassanak a kiállításra, tehát fedezték az útiköltséget.

DrZoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár kifejtette, hogy a titkárság továbbra is teljes mértékben támogatja a felsőoktatási intézményeket, illetve  tudományos kutatásokat és a tudományos kiválóságokat.

– Az elmúlt években közös projektek köré tömörülve fejeztük be a Tudományos és Technológiai Park építési munkálatait, sikeresen befejezzük a BioSense épületét. Idén elkezdtük, jövőre pedig befejezzük az Egyetemista Művelődési Központ építését. Az ilyen jellegű közös projektekkel megmutatjuk a köztársasági és tartományi kormány erejét, ugyanakkor Újvidék városát, valamint kiemelkedő tudósainkat, akik néöregbítik országunk hírnevét a nagyvilágban – mondta a tartományi titkár, aki szerint a felsőoktatás fejlesztése kulcsfontosságú egy sikeres társadalom eléréséhez.

Az oktatási intézmények igyekeztek minél érdekesebben, szemléletesebben bemutatni iskolájukat (Fotó: Dávid Csilla)

Az oktatási intézmények igyekeztek minél érdekesebben, szemléletesebben bemutatni iskolájukat (Fotó: Dávid Csilla)

A vásár résztvevői kreatív ötletekkel igyekeztek standjukhoz csalogatni a diákokat. Az  újvidéki Április 7-e Egészségügyi Iskola minden évben részt vesz az oktatási kiállításon.

– A mi standukon bemutatjuk, hogyan kell helyesen vért venni, valamint vérnyomást mérni. A diákok maguk is kipróbálhatják, hiszen bábuk segítségével végezzük a gyakorlatot. A mi intézményünkben nagyon sok gyakorlatot szerezhetnek a tanulók, hiszen heti két alkalommal az iskolában tartanak gyakorlati órákat. Emellett pedig vannak egyhetes blokkok, amikor a kórházban kell lennünk és ott kell tevékenykednünk – mondta Jeličič Nikolina az egészségügyi iskola harmadikos tanulója.

Az oktatási vásárt csütörtökön is megtekinthetik az érdeklődők 10-től 20 óráig. A belépés díjmentes.