2024. április 25., csütörtök

Vetik már az árpát

Március a tavaszi munkák kezdetét jelenti – Drága a műtrágya és a vetőmag

Tavaly és az idén korábban nem tapasztalt módon megnőtt az érdeklődés az árpa termesztése iránt, legyen az sörárpa vagy takarmányárpa, őszi vagy tavaszi vetésű árpa, mindegyik iránt nagy az érdeklődés. Zenta községben is egyre nagyobb területet vetnek be a gazdák árpával, abban a reményben, hogy idén is kifizetődő lesz ezt a fajta kalászos gabonát termeszteni. A tavaszi árpa optimális vetési ideje március közepéig tart. A földművesek már beszerezték a vetőmagot, és javában tart az őszi szántások bemunkálása, amihez kedvez az időjárás, bár március eleje, a meteorológiai tavasz igencsak fagyos reggelekkel köszöntött be. A takarmánycirok termesztése iránt is van érdeklődés. A felsőhegyi Napredak földműves-szövetkezetben két fajta, hazai és francia nemesítésű cirokmagot is beszerezhetnek az érdeklődők.

Az időben elvetett őszi árpa jól telelt, viszont szükség lenne a tavaszi tápanyag-utánpótlásra, műtrágyázásra. Az árpa és a búza fejtrágyázása, ha mérsékelt ütemben és mennyiségben is, de folyamatban van. A gazdák a műtrágya magas ára miatt gondban vannak, hogy mennyi fejtrágyát szórjanak a vetésre.

– Gondok vannak a műtrágyaellátással, ammónium-nitrát nincs az országban, KAN magyar behozatalból még akad a piacon, amiből jobb az ellátás, az az ammónium-szulfát, ami hazai gyártású. Az ötvenkilós csomagolás fogytán, a gyártók hatszáz kilós vagy nagyobb kiszerelésben forgalmazzák. A kistermelőknek nincs szükségük ekkora mennyiségre. Az ureaellátással is gondok voltak, de stabilizálódott a piac, és az ára is valamelyest mérséklődött, függetlenül attól, hogy a mezőgazdasági minisztérium az ígéretek ellenére nem intézkedett a műtrágyaellátás és az árkompenzáció ügyében. Mivel az urea csak Oroszországból érkezik, a szállítók drágítottak, és ismét bizonytalanná vált az ellátás – mondta Sándor József, a Napredak igazgatója.

Ami a kukoricavetőmag-ellátást illeti, már kezdenek érdeklődni a földművelők. A kínálat sokféle, számos külföldi magház jelen van a szerbiai piacon, de a választék szerényebb a megszokottnál. Egy 25 000 szemet tartalmazó egységnyi csomagolású kukorica-vetőmagnak 5000-től 8000 dinárig terjed az ára, függően attól is, hogy milyen csávázószerrel van kezelve.

A napraforgó vetésére is készülődnek a gazdák. Tavaly a szárazság miatt az átlagosnál alacsonyabb hozamokat produkált a napraforgó, de a viszonylag magas ár kompenzálta a terméskiesést. Várható, hogy idén is jelentős területeket vetnek be a gazdák napraforgóval.

Az ukrajnai háborús helyzet miatt a világpiacon a gabonafélék, kukorica, szója, búza ára folyamatosan emelkedik.