2024. április 25., csütörtök

Aktívak a bácskossuthfalvi kézimunkázók

Viseleteket készítenek, hímzőpályázatokra készülnek, bált szerveznek

A Katrinca elnevezésű viseletvarró műhely és az igen népszerű mézeskalács-készítő foglalkozás mellett hímzőszakkörök is működnek heti rendszerességgel a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ szárnyai alatt. A programot Magyarország kormánya támogatja, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai koordinációjában, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet segédletével – tudtuk meg Tímár Gabriellától, az egyesület elnök asszonyától.

– Az asszonyok a rendelkezésükre bocsátott alapanyagok, textíliák, cérnák és fonalak mellett kész hangképes összefoglalók segítségével dolgoznak keddenként és szombatonként, Bece Angéla szakkörvezető közreműködésével. Ezen oktatóvideóknak köszönhetően már készülnek is a szebbnél szebb textíliák, amelyeken visszaköszönnek bizonyos magyar népművészeti tájegységek motívumai. Habár a hímzőink már több technikával megismerkedhettek eddigi munkálkodásuk alkalmával, még mindig vannak olyan területek, amelyek számukra is újdonságként hatnak. A szakkör programjai a pályázatban meghatározott időpontig, május 31-éig zajlanak, természetesen a munkákat szeretnénk kiállítás keretében megosztani az érdeklődő nyilvánossággal is – tudtuk meg Tímár Gabriellától, aki elárulta azt is, hogy egy-egy foglalkozás alkalmával legalább tíz ügyes kezű asszony is jelen van. Az érdeklődésnek köszönhetően két csoportot is tudtak indítani a bácskossuthfalviak.

– Mivel igen népszerűek falunkban a kézimunkák, a kézműves-tevékenységek, ezért tervbe vettük egy szövést-kötést oktató csoport beindítását is, amit Körmöcske névre keresztelnénk el. Ez az elképzelésünk egyelőre csak formálódik, a tervek kidolgozásánál tartunk, de mindenképpen számítunk Torok Márta szaktudására, aki korábban elvégezte a Vajdasági Magyar Folklórközpont szövőtanfolyamát – tette hozzá az elnök asszony, majd arról is szólt, hogy a Katrinca viseletvarró műhely keretében munkálkodók az idén nagy fába vágták a fejszéjüket, ugyanis felfrissítik az Ady táncosainak a viseleteit az új koreográfiákhoz, a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően. Emellett falvédőket és törölközőket készítenek egy vajdasági szintű hímzőpályázatra, valamint a kalocsai múzeum hímzőpályázatát is célba vették népi hagyományos és modern iparművészeti kategóriában. Tímár Gabriella hozzátette azt is, két nap kivételével zsong az Ady székháza, hiszen csütörtökönként zajlanak a babák számára szervezett Ringató foglalkozások, illetve a közelmúltban tartották meg az Ady hagyományos teadélutánját. Vasárnap pedig nőnapi batyubál volt az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban az egyesület szervezésében. A bál sok érdeklődőt vonzott, és jó hangulatban telt.