2024. április 25., csütörtök

Tanulni sosem késő!

Okostelefonnal barátkoznak az idősek Magyarkanizsán

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben mindenki találhat kedvére való képzést a legkisebbektől a legidősebbekig. Egyszerre több tanfolyam is zajlik, nyelvet tanulnak, kézimunkázni is lehet, és az idősekre is gondoltak, hisz nem feltétlenül csak kötögetnek otthon, hanem van igényük arra, hogy lépést tartsanak a technika fejlődésével. Annál is inkább megnőtt az erre való igény, mert sokuknak külföldön vannak a gyerekeik, távolabb élnek az unokáik, és szinte az egyetlen kapcsolattartási forma az internet. Ez egyrészt sajnálatos, másrészt azonban jó is, mert így akár mindennap kapcsolatban lehetnek a szeretteikkel. Még ha az online térben, akkor is… Sokaknak azonban elkél a segítség az okostelefonok útvesztőjében. Sok mindenre maguktól rájönnek, de nagyon jó, ha legalább egyszer-kétszer valaki az alapokat megmutatja. Az okostelefon-kezelői tanfolyamon Magyarkanizsán olyanok is részt vesznek, akik az alapokon már túl vannak, és már bonyolultabb kérdéseket is feltesznek. Ebben pedig egy nagyszerű kezdeményezés van segítségükre. Amellett, hogy a tanfolyamon részt vesznek, mindenki kap maga mellé egy segítőt. Ezek a segítők pedig fiatalok, akik az Ifjúsági Irodában tevékenykednek, és jó szívvel vállalták, hogy beülnek a tanfolyamokra az idősek mellé, hogy minden lépésben segítsék őket. A tanfolyamot Sarnyai Károly, a Cnesa igazgatója tartja, aki elmondta, hogy nagy érdeklődést váltott ki a helyiek körében az általuk szervezett eseménysorozat.

– A tanfolyamunk szépkorúaknak szól, és támogatás nélküli. A résztvevők ötezer dináros áron tudtak részt venni a képzésen. Sajnos nem mindegyik képzéshez tudunk támogatást szerezni, de mivel akkora volt az érdeklődés, nem várakoztattuk az időseket, hanem megszerveztük így. A Cnesa és a Ferha szervezésében jöhetett létre ez a képzés, amelyet úgy állítottunk össze, hogy pótolhassuk a tudásukban lévő hiányt. A résztvevők saját telefonnal érkeztek, és sokan voltak, akik használat során akadályokba ütköztek – ezeket a foltokat tüntetjük most el a tanfolyamon. Minden területen voltak hiányosságok, a telefon beállításától a használatán keresztül a közösségi oldalak használatáig – mondta az igazgató.

A felhasználók mellé szegődtek a fiatalok is, akik közül Hubai Dávid mesélte el, hogy miként tudott ő segíteni.

– Érdekes és egyszerű dolog mentornak lenni a telefonhasználatban az idősek mellett. A tanultak begyakorlásában segítünk, mellettük ülünk. Ezt valószínűleg egy tanár nem tudja lefedni, így aki esetleg kicsit lassabb, azok sem maradnak le, mert mellettük ülünk, és segítünk nekik. Gördülékenyebben megy a tanulás, én azt látom. Nekünk pedig, az OZ önkénteseinek egyáltalán nem esik nehezünkre segíteni, és örömmel látjuk, hogy viszonylag gyorsan tanulnak az idősek is – mondta az önkéntes.

A tanulók között a középkorútól az egészen idősig széles volt a paletta, és mindenki nyomkodta a telefonokat, öröm volt látni, ahogy benne voltak a tanulásban. Táborosi Erzsébet, a tanfolyam egyik résztvevője elmondta, hogy azért vesz részt a képzésen, mert nem szerette volna a családját terhelni azzal, hogy őt tanítsák, itt pedig türelemmel elmagyarázták neki a legfontosabb tudnivalókat.

– Itt sok mindent meg tudtam kérdezni, amire a tempómnak megfelelően választ és segítséget kaptam. Rájöttem arra, hogy nagyon sok mindent tudtam, és még többet nem. Megtanultam most már a tárhelytisztítást, a hangrögzítést, amiről előzőleg nem sok sejtésem volt – mondta Erzsébet.

Sarnyai Károly türelemmel magyarázta az időseknek az okostelefon-kezelés rejtelmeit, a fiatalok pedig segítettek elmélyíteni a tudást. Ha lesz rá igény, máskor is szerveznek hasonló tanfolyamot az idősek számára, hisz tanulni sosem késő.