2024. április 25., csütörtök

Sokat kell vergődni a hagymával

Dragiša Krstić három holdon termel fokhagymát Feketetón

A márciusi zentai vásár rekordméretű látogatottságot hozott. A vásártér környezetében minden utca tele volt gépkocsikkal. A rendszámok alapján Vajdaság egész területéről érkeztek vásározók Zentára. Megjelentek a temesvári rendszámtáblás autók is, ami azt jelenti, hogy a Covid-19-vírusjárvány gyengülésével újra tömegeket vonz a zentai vásár.

A vásártér keleti bejáratánál, közvetlenül a kapu mellett egy középkorú férfi zsákszámra kínálta a dughagymát és némi maradék duggatni való fokhagymát. Száz dinárért kínálta a tavaszi fokhagyma literjét, kétszázért az „apróhajmát”, ahogyan Bánátban nevezik még a dughagymát. Bánátból, Feketetóról érkezett a vásárba Dragiša Krstić, aki magyarul is anyanyelvi szinten kommunikál a vevőkkel.

– Mi Feketetó határában már elduggattuk két és háromnegyed holdon a fokhagymát. Február végéig, legkésőbb március elején földbe kell rakni a fokhagymagerezdeket. Öt éve foglalkozunk fokhagymatermesztéssel. Eleinte csak kicsiben, kisebb területen ültettünk belőle, de mostanra már én vagyok a legnagyobb fokhagymatermelő Feketetón. A szomszédos Verbicán még van néhány nagyobb termelő, de többen abbahagyták a nagyon sok vergődést, kézi munkát igénylő hagymatermesztést, mivel napszámos munkára egyre nehezebb embert találni, meg drága is a kézi munkaerő. Már a háromezer dinárt is eléri a napszám, ezért amit csak lehet, géppel végzünk el. A közel három holdon a fokhagymát kézzel lehetetlen vállalkozás lenne elduggatni. A terület 80 százalékán géppel vetettük el idén is a fokhagymagerezdeket. Viszont nem lehet nélkülözni a kézi erőt, kapálni, taszigálni tolókapával és gyomlálni csak kézzel lehet – fogalmazott a termelő, és így folytatta:

– A növényvédelem is egyre nagyobb kihívást jelent, a gombabetegségek és a rovarkártevők jelentik a legnagyobb veszélyt. Nem elég, hogy a hagymalégy támadja a fokhagymát, újabban megjelent egy másik káros rovar, a hagymamoly is. A mi bánáti földünk adja a legzamatosabb fokhagymát, de meg kell vele dolgozni, az őszi szántás nagyon fontos, hogy a téli fagyok porhanyóssá tegyék a földet. A termés talajból való kifordítása, az alávágás géppel, traktor után szerelt ekével, széles apróhagymakéssel történik, néha megszenvedünk vele, nem megy bele a kés kemény földbe, néha két ember is rááll, hogy lenyomja. A kiforgatott hagymát azután kézzel kell felszedni, a későbbi tisztítás megint csak kézi munkát igényel. Van mit csinálni, de ha 2–3 euróért sikerül eladni, nem panaszkodunk – mondta Dragiša, a legnagyobb feketetói fokhagymatermelő, aki dughagymát is termeszt kisebb területen. @sz = ger