2024. április 19., péntek

Magyarország nem szállít fegyvereket

A nemzetbiztonsági operatív törzs tegnap reggel is ülést tartott, amelyen a háború 12. napját, értékelték a résztvevők. Orbán Viktor a közösségi oldalára feltöltött videonyilatkozatban megerősítette azt a kormánydöntést, hogy más NATO-tagországokkal ellentétben Magyarországnak nincs szándékában fegyvereket szállítani Ukrajnába, a menekültek ellátására viszont készen áll az ország.

A magyar miniszterelnök közölte, hogy megjelent az a rendelet, amely világossá teszi, hogy Magyarország területéről fegyvert nem lehet Ukrajna területére szállítani. A kormányfő itt a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányrendeletre utalt, amely szabályozza, hogy a háborús helyzetben milyen módon történhet fegyver- és hadmozgás az ország területén át. Eszerint tagként Magyarország engedélyezi NATO-csapatok tartózkodását az országban, a szövetséges csapatok és fegyverszállítmányok áthaladását az országon, azok azonban semmiképp sem léphetik át a határt a magyar–ukrán határszakaszon, nem lehetséges tehát a közvetlen fegyver- és hadmozgás Magyarországról Ukrajna irányába.

Orbán Viktor videoüzenetében kiemelte, figyelmeztető jel, hogy a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek a magyar határhoz, amiből valószínűleg az következik, hogy a menekültek száma nőni fog.

„Nekünk arra kell felkészülni, hogy egyre több embert kell ellátnunk” – mondta, hozzátéve, hogy meghozták azokat a döntéseket, amelyek garantálják a hatóságok és a civil szervezetek közötti együttműködés olajozottságát.

Arról is beszélt, hogy számba vették a heti diplomáciai lépéseket, ugyanis „erőfeszítéseket fognak tenni ismét a béke helyreállítása érdekében”. E célból a visegrádi országok miniszterelnökei kedden Londonban, majd az Európai Unió összes miniszterelnöke csütörtök és pénteken Párizsban tárgyal.

„Megpróbáljuk a háború útját elrekeszteni és megnyitni a tárgyalásokat, amelyek elvezethetnek a békéhez” – zárta videoüzenetét Orbán Viktor.

A barátságtalan országok orosz listáján

Az Európai Unió minden tagországa, így Magyarország is felkerült az orosz kormány által hétfőn jóváhagyott, Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listájára.

A dokumentum értelmében az orosz állam, állampolgárok és vállalatok a barátságtalan országok listáján szereplő külföldi hitelezőkkel szemben rubelben rendezhetik majd devizatartozásukat. Emellett az orosz cégeknek a listán szereplő államok állampolgáraival és vállalataival folytatott valamennyi ügyletét a Külföldi Befektetések Ellenőrző Bizottságának kell jóváhagynia. (MTI)