2024. április 25., csütörtök

Zelenszkij nem könyörög a NATO-tagságért, kész tárgyalni a Krímről és Donbaszról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy van lehetőség tárgyalásokra a Krímről és a Donbaszban kikiáltott köztársaságokról, írja a b92.net.

Az ukrán elnök elmondta, lehetőség van megvitatni és kompromisszumot találni abban a kérdésben, hogy az emberek hogyan éljenek tovább ezeken a helyeken.

– Beszélhetünk róla és kompromisszumot találhatunk arról, milyen keretek között fognak ott élni az emberek. Számomra az a fontos, hogy megértsem, milyen sorsra vágynak ezeken a területeken azok az emberek, akik Ukrajna részei akarnak lenni – közölte Zelenszkij, amikor a Krím, valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság elismerésének lehetőségéről kérdezték.

Az ukrán elnök elmondta, el kell érni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megkezdje a párbeszédet. Korábban Vlagyimir Medinszkij, az orosz delegáció vezetője, egyben az orosz elnök segédje azt mondta, reméli, hogy a tárgyalások során sikerül megoldást találni a Krím és Donbasz elismerésének témájában.

Az ukrán média szerint Zelenszkij kijelentette, hogy „lehűlt” Ukrajna NATO-csatlakozását illetően.

– Ami a NATO-t illeti, erről lemondtam, miután rájöttünk, hogy a NATO nem áll készen Ukrajna befogadására. A szövetség ellentmondásos dolgoktól és Oroszországgal való konfrontációtól tart. Nem leszünk olyan ország, amely térden állva imádkozik – közölte az ukrán elnök.