2024. április 25., csütörtök

A szerbiai almatermesztők új piacot keresnek az orosz helyett

Az orosz-ukrán háborús helyzet, ezzel együtt a szállítási problémák miatt a termelők új piacot kezdtek keresni hatalmas almatartalékaik eladására – írja a 021 portál.

Nikola Kotarac, a slankameni (szalánkeméni) „Voćar” Földműves Szövetkezet képviselője nyilatkozott erről, arra is kitért, hogy már 40 ezer kilogramm almát előkészítettek indiai exportra.

– Hűtőházunkban még 2500 tonna alma vár az orosz kivitelre. Ezt a mennyiséget júniusig tudjuk megőrizni, mivel később veszítene a minőségéből. Ez egyébként az össztermelés 70 százaléka – részletezte Kotarac.

Hozzátette, hogy áprilisban szövetkezetük részt vesz azon a berlini vásáron, ahol új felvásárlókat keresnek, hiszen az indiai transzport költséges és a távolság is nagy.

A tavalyi évben egyébként 90 millió dollár volt az Oroszországba való almaexportból származó jövedelem, de most nemcsak a háborús helyzet, hanem a rubel értékvesztése miatt sem kedvező a kivitel.

Zoran Keserović, az Újvidéki Mezőgazdasági Kar professzora arról számolt be, hogy almából egyébként is nagy tartalékok maradtak Szerbiában, mivel a Kaukázuson intenzív termelés kezdődött, így az oroszok már nem vásárolnak fel nagy mennyiségű termést.

Véleménye szerint a szerbiai almatermesztőknek nagyobb állami támogatásra lenne szükségük, hogy konkurensek maradjanak a világpiacon.