2024. április 25., csütörtök

Hölgyekért, nem csak ünnepnapokon

A nők gazdasági egyenjogúságáért száll síkra a tartományi kormány – Támogatja a női vállalkozókat

Szégyelljék magukat azok a férfiak, akik csak március 8-án gondolnak a nőkre – fogalmazta meg üzenetét Nenad Ivanišević gazdasági és idegenforgalmi titkár, miután kifejezte megbecsülését a hölgyek iránt. A tartományi kormány épületében megtartott sajtótájékoztatón ismertették a vajdasági női vállalkozók helyzetének felmérését, és bejelentették a gazdasági egyenjogúság serkentése érdekében kiírt pályázatot.

A 7,5 millió dináros keretösszegű, vissza nem térítendő támogatásra azok a női vállalkozók tarthatnak igényt, akik gépek és felszerelésék beszerzését tervezik. Ezenkívül számítógépek és szoftverek vásárlására, illetve minden olyan szolgáltatás igénybevételére átadhatják kérelmüket, amellyel korszerűsíteni szeretnék termelésüket vagy kiskereskedésüket – hangzott el a tájékoztatón, amelyen Nenad Ivanišević köszöntötte az egybegyűlteket.

– Csak a gazdaságilag független nő a szabad nő, hiszen senkinek sem tulajdona, nem kell jóváhagyásra vagy engedélyre várnia. A pályázattal épp az önállóság megteremtésének lehetőségét támogatjuk: az a célunk, hogy gazdaságilag megerősítsük a tartomány területén élő nőket. Vajdaságban ugyanis még mindig nem értük el azt, hogy a vállalkozások és a cégek tulajdonosainak fele nő legyen. Ez egy ideális cél, amelynek megvalósítására törekednünk kell – mondta a gazdasági titkár.

Jelenleg a női vállalkozók 99 százaléka mikro- és kisvállalatot működtet Vajdaságban, és kevesebb mint tíz alkalmazottat foglalkoztat. Ezek a cégek elsősorban családi munkákkal foglalkoznak, és az alacsonyan megfizettetett, hagyományos tevékenységeket folytató vállalatok csoportjába sorolhatók – ismertette a legfrissebb felmérés eredményeit Ivona Gvozdenović projektvezető. A vajdasági női vállalkozók helyzetének elemzését ugyanis  a gazdasági és idegenforgalmi titkárság kezdeményezésére az Ana és Vlada Divac Alapítvány térképezte fel tavaly decembertől az idén februárig.

A tartományi kormány célja, hogy a Vajdaságban működő vállalatok és cégek tulajdonosainak fele nő legyen (Fotó: Dávid Csilla)

A tartományi kormány célja, hogy a Vajdaságban működő vállalatok és cégek tulajdonosainak fele nő legyen (Fotó: Dávid Csilla)

– Alapítványunk külön hangsúlyt fektet a nők gazdasági erősödésének támogatására, és minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely az egyenjogúságot ösztönzi. A bemutatott felmérés többek között azt a célt is szolgálja, hogy felismerje a női cégvezetők problémáit. Ezek közül elsőként kiemelkedik az, hogy a tartományban nem létezik egységesített támogatási rendszer a női vállalkozások fejlesztésére. Emellett a kezdő vállalkozókat adókedvezményekkel sem segíti megfelelően az államvezetés, de a bankok sem kínálnak olyan hitellehetőségeket a kisvállalatok tulajdonosainak, mint a gazdasági társaságoknak. A jogi egyenjogúság hiánya mellett a vajdasági nők problémaként főként a családi és munkakötelezettségek összehangolásának nehézségét emelték ki. Ezt alátámasztják azok az adatok is, amelyek rámutatnak arra, hogy a társadalom nem tanúsít megértést a női cégvezetők azon problémái iránt, amelyek nem érintik az azonos funkcióban levő férfi kollégáikat. A vajdasági nők ugyanakkor sokkal kevesebb forrással és anyagi eszközzel rendelkeznek a vállalkozások indításakor, mint a férfiak, de hátrányos helyzetben vannak a különböző pályázatokon is – összegezte a főbb problémákat az alapítvány szakembere.

A felmérés rámutatott azoknak a programoknak a szükségességére is, amelyek által az állami és magánkézben levő intézmények és szervezetek támogatni tudják a női vállalkozók boldogulását. Egy ilyen program megvalósításának eszköze a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság pályázata is. Az átfogó programot a gazdasági fejlődést követő és koordináló tanáccsal együtt dolgozzák ki, melynek élén Branko Čurčić tartományi alelnök áll.

– A tanács megalakulásától kezdve szorgalmazza azon programok megvalósítását, amelyek a nők egyenjogúságát biztosítják a tartomány területén: a hangsúlyt a gazdasági megerősítésre helyeztük. Azért gyűltünk ma össze, hogy ezeket a törekvéseket ne csak szóban méltassuk, hanem tettekkel is kifejezzük a nők helyzetének előremozdítása iránti elkötelezettségünket – utalt a pályázati lehetőségre  Čurčić, és kiemelte azokat az előrelépéseket is, amelyek a tanács munkájának köszönhetően valósultak meg az elmúlt években.

A tartományi kormány szerveként működő tanács többek között megvalósította a vajdasági női vállalkozók adatbázisát is. Ez képezi az alapját azon fejlesztéseknek, amelyek célja, hogy a női vállalkozókat a kiérdemelt pozícióba helyezze a társadalomban – utalt a jövőbeli törekvésekre a tartományi kormány alelnöke.