2024. április 16., kedd
VOLODIMIR ZELENSZKIJ

Az ukrán ellenállás jelképe

Az orosz–ukrán háború kezdetétől fogva kitűnik az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij, aki a harcok kitörése óta, személyes bátorságot tanúsítva, az ostrom alatt álló Kijevből irányítja az ellenállást. A hírek szerint egy 400 fős bérgyilkos osztag vadászik az elnökre. Ezen sajnos nem is csodálkozhatunk, hiszen Zelenszkij egy személyben cáfolja Putyin háborús indokait. Az orosz elnök ugyanis azt állította, az orosz csapatok azért vonultak be Ukrajnába, hogy leváltsák a neonáci kormányt, holott jelenleg egy zsidó származású liberális-centrista politikus áll az ország élén. Ráadásul a katonai műveleteket állítólag a kelet-ukrajnai oroszok védelmében indították el, holott az orosz anyanyelvű Zelenszkij hivatalba lépése óta igyekezett kiegyezni az orosz szakadárokkal.

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij Krivij Rihben született 1978. január 25-én egy zsidó család egyetlen gyermekeként. Édesapja, Olekszandr Zelenszkij a helyi egyetem tanszékvezetője volt, míg édesanyja, Rimma Zelenszka mérnökként dolgozott. Nagyapja, Szemjon (Simon) Ivanovics Zelenszkij a Vörös Hadseregben szolgált a II. világháborúban. Szemjon apja és három testvére életét vesztette a holokausztban. Így nehezen értelmezhető az, hogy Putyin a jelenlegi ukrán állami vezetést neonácinak titulálta. 16 évesen sikeres angol vizsgát tett le, és ösztöndíjban részesült, hogy Izraelben tanulhasson, de apja nem engedte, hogy elmenjen. Zelenszkij végül Ukrajnában szerzett jogi diplomát, de két hónapos gyakornoki munkáját leszámítva, soha nem dolgozott jogászként. Ehelyett a show-bizniszben épített fel magának kiemelkedő karriert, mint színész és producer. 2005-ben már az Esti 95. városnegyed show-műsor alkotója, szerzője, rendezője és vezető színésze volt, majd a műsort forgalmazó stúdió is a tulajdonába került. Innen különböző szórakoztató és humoros műsorok kerültek ki, amelyekben Zelenszkij nem egyszer nevetség tárgyává tette az ukrán közéletet, köztük a politikai élet olyan szereplőit, mint amilyenek Porosenko vagy Klicsko. Zelenszkij csak 2017 elején, egy főszerep kedvéért kezdett el tanulni ukránul, és azóta tökéletesen beszéli a nyelvet. Átütő sikert a 2015-ös, A nép szolgálatában című vígjáték-sorozat hozta el számára, amelyben egy történelemtanárt alakított, aki harcot hirdet a korrupció ellen, és ennek köszönhetően váratlanul megnyeri az elnökválasztást. A fikció hamarosan valósággá vált.

2017-ben létrehozta a centrista politikai mozgalmát, amely a vígjátékhoz hasonlóan A Nép Szolgálatában nevet kapta. A 2019-es elnökválasztáson pedig Zelenszkij elsöprő győzelmet aratott, ugyanis a választópolgárok közel 73 százaléka szavazott rá, Porosenko 25 százalékával szemben. Mivel győzelmét politikai és gazdasági program nélkül érte el, egyesek az ukrán Donald Trumpnak nevezték. Egyik legfőbb ígérete volt, hogy a Donbasz régióban véget vet a háborúnak és egyességre jut az oroszbarát szakadárokkal. 2019. július 11-én tartotta első telefonbeszélgetését Putyinnal, mely során sürgette az orosz elnököt, hogy az európai országok közvetítésével kezdjenek tárgyalásokat. 2019 októberében Zelenszkij bejelentette, előzetes megállapodást kötött a szakadárokkal, amelynek értelmében az ukrán kormány tiszteletben tartja a régióban tartandó választások eredményeit, cserébe Oroszország kivonja csapatait. A megállapodást azonban mind az ukrán politikusok, mind a közvélemény heves kritikával fogadta. Hiába tett azonban lépéseket a megegyezés felé, 2021 áprilisában az orosz hadsereg nagyobb csapatösszevonásokba kezdett az ukrán határ közelében. Ekkor Zelenszkij arra szólította fel a NATO-tagországokat, hogy gyorsítsák fel Ukrajna csatlakozási eljárását. Novemberben azzal vádolta meg Moszkvát, hogy az ukrán kormány megdöntésére szervezkedik, decemberben pedig Oroszország elleni megelőző intézkedésekre szólított fel. Az azóta lezajlott tragikus eseményekben Zelenszkij kimagasló teljesítményt nyújt. A Rating közvélemény-kutató legfrissebb adatai szerint az elnök népszerűsége 91 százalékon áll.