2024. március 29., péntek
MOTOGP

Bombameglepetés a nyitányon

Az egy dolog, hogy a malajziai Sepangban és az indonéziai Madalinkában lezajlott előszezoni tesztekből nehéz volt a 2022-es MotoGP-szezon erőviszonyaira következtetni, arra viszont aligha lehetett számítani, hogy a motorpartnert váltott Gresini csapata 16 év után szerez ismét futamgyőzelmet a másodéves Enea Bastianini révén!

A Katari Nagydíjjal kezdődött meg a MotoGP új évada, amely a tervek szerint idén már zavartalan menetrenddel és rekordszámú, 21 futammal zajlik majd. A losaili pályán Jorge Martín rajtolt a pole-ból a Pramac Ducatival, ám kis híján összeakadt Bastianinivel, ami visszavetette, így az első kanyarból a két gyári Honda, Pol Espargaró és az elmúlt két év sérüléseit maga mögött hagyó Marc Márquez jött ki elsőként. Márquez azonban csak egy rövid időre tört az élre, és a csapat motorján tavaly gyengélkedő Espargaró jó úton haladt első királykategóriás győzelme felé, amit nyolc éve hiába üldöz.

A tavalyi Ducatin, ám keményebb gumikon versenyző Bastianini azonban a hajrában utolérte őt, és négy körrel a vége előtt átvette a vezetést. Espargaró próbált még a célegyenesben visszatámadni, ám túl későn fékezett, lecsúszott a pályáról, és csak a harmadik helyre tért vissza, Brad Binder mögé.

A 2020-as Moto2-es bajnok Bastianini tavaly év végén két dobogóval már észrevetette magát a legnagyobbak között, mostani sikere viszont egészen váratlanul jött, hiszen a Gresini 2006-ban nyert legutóbb királykategóriás futamot, az elmúlt hét évben pedig az Aprilia partnereként jobbára csak szenvedett, ám a Ducatira való váltás most azonnal meghozta gyümölcsét. Az olasz márka persze nem innen várta a sikert, hanem gyári csapatától, ám ők nem voltak versenyben a dobogóért, ráadásul üres kézzel távoztak, hiszen Jack Miller műszaki hiba miatt esett ki, Francesco Bagnaia pedig Martín előzése közben csúszott el, és sodorta a kavicságyba mindkettőjüket. Látványtalan volt a Yamaha évadnyitánya is, a címvédő Fabio Quartararo 9. helye jelentette az egyenesbeli sebességgel küszködő japánok legjobb eredményét. Valentino Rossi versenyzőként eltűnt a rajtrácsról, megjelent viszont helyette csapata, a VR46, amely egy 13. hellyel nyitott Luca Marini révén – a Moto2 futamát viszont a VR46 nyerte.

A Katari Nagydíj végeredménye: 1. Enea Bastianini (olasz, Gresini Ducati) 42:13,198, 2. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) +0,3 másodperc hátrány, 3. Pol Espargaró (spanyol, Honda) +1,3, 4. Aleix Espargaró (spanyol, Aprilia) +2,2, 5. Marc Márquez (spanyol, Honda) +4,0 stb. A Moto2 győztese: Celestino Vietti. A Moto3 győztese: Andrea Migno.

Orosz helyzet

A kétkerekűek eltérő álláspontra helyezkedtek az orosz–ukrán háború szankcióit illetően, mint a négykerekűek. A Nemzetközi Motorosszövetség (FIM) úgy határozott, hogy az orosz és a fehérorosz versenyzőknek nem engedélyezi a részvételt az általa felügyelt bajnokságokban – más kérdés, hogy a legismertebb sorozatok, a MotoGP és a Superbike kategóriáiban egyetlen ilyen versenyző sincs. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) engedélyezte ugyan az oroszok részvételét, ám eközben a brit és a német nemzeti szervezet megtiltotta, hogy az országuk területén versenyezzenek ilyen állampolgárok. Mindezek és az orosz főszponzora miatt a Haas F1-es csapata szombaton hivatalosan is megerősítette, hogy megválik Nyikita Mazepintől és az Uralkalitól. Még egy orosz versenyző tart az F1 felé, Robert Svarcman az elmúlt két évben a Formula–2 élmezőnyének tagja volt, de már korábban eldőlt, hogy idén nem tér vissza oda, ehelyett nevelőcsapatánál, a Ferrarinál vállal több feladatot, és a tervek szerint két F1-es szabadedzésen autóba is ülhet.