2024. április 25., csütörtök

Erő, kiállás, szívósság

173 évvel ezelőtt zajlott a kaponyai csata

Vasárnap emlékeztek meg az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc legjelentősebb Szabadka környéki eseményéről, a kaponyai csatáról, amelynek során a magyar honvédek legyőzték a túlerőben lévő szerb felkelőket. Az 1849. március 5-én lezajlott csatáról az annak helyszínén felállított emlékoszlopnál emlékeztek meg.

A rendezvény a Himnusszal vette kezdetét, majd dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke tartott ünnepi beszédet.

– A kaponyai győzelem megvédte Szegedet, Szabadkát és a környéket. A hősiesség lehetővé tette azt, hogy néhány évtizeddel később, a kiegyezést követően annak dacára, hogy elbukott a szabadságharc, a környékünk és a városunk fejlődésnek indulhasson. Lazar Mamužić és Bíró Károly polgármestersége idején épült ki az a Szabadka, amelyet mi szeretünk, tisztelünk, óvunk és becsülünk. Hosszú távon a csata hozadéka, hogy azzal, hogy túlerővel szemben sikerült győzni, kivívtuk az itt élő más nemzetek tiszteletét. A velünk együtt élők akkor is és azóta is az erőt, a kiállást, a szívósságot tisztelik, és mi akkor tudunk eredményeket elérni, ha a velünk együtt élőkkel szót tudunk érteni, ezt pedig csak akkor tudjuk elérni, ha tisztelnek bennünket. Ennek a tiszteletnek pedig a bátorság, a kiállás és a szívósság az alapja. Ma természetesen már más eszközökkel küzdünk a céljaink eléréséért, de ugyanúgy meg kell fogalmazni a célokat, és ugyanúgy szövetségeseket kell hozzá biztosítani, és ma is szükség van a bátorságra, a szívósságra és a kiállásra – fogalmazott Pásztor Bálint.

A megemlékezés folytatásában a résztvevők megkoszorúzták a kaponyai csata emlékművét. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében Balogh György konzul, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Lulity Emil hivatalvezető, Szabadka város képviseletében pedig Pásztor Bálint helyezte el az emlékezés virágait.

Továbbá az emlékművet megkoszorúzták a Vajdasági Magyar Szövetség, a VMSZ szabadkai és bajmoki helyi szervezete, a Magyar Mozgalom, a bajmoki helyi közösség, a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ és a bajmoki Hagyományápoló és Kegyeleti Bizottság képviselői.