2024. április 24., szerda

Jogászokból hiány van

Biztos munkahely annak, aki ezt a szakmát választja

Szombaton délelőtt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet jogászkonferenciát tartott a zentai városháza dísztermében. A tanácskozás tematikája Az igazságügy reformja. Nyilas Mihály, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnöke nyitóbeszédében elmondta mekkora öröm ez számára, hogy ilyen nagy számban megjelentek a résztvevők a tanácskozáson.

– 2016-ban alakultunk meg, és már a kezdetektől fogva az volt a célunk, hogy minél tömegesebb legyen a tagság. Örömmel mondhatom, hogy jelenleg több mint 160 aktív tagunk van. Közös erővel szeretnénk változtatni az itthon felmerülő jogászhiányon, ennek az egyik módja, hogy vonzóbbá tegyük a szakmát fiataljaink számára az ezekhez hasonló események alkalmával. Teret adva annak, hogy megismerjék ezt a lehetőséget, pályaválasztás alkalmával számítsanak rá és lássák annak az előnyeit, ha valaki jogásszá válik. Az egyik komoly előnye jelenleg az, hogy a jogászhiány következtében biztos munkahely várja őket a jogi kar befejeztével. Nem mellékes, hogy a mi kezdeményezésünkre sikerült az anyaországi Igazságügyi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Tanács révén egy komoly ösztöndíjat biztosítanunk.

Nagy számban megjelentek a résztvevők a tanácskozáson (Gergely Árpád felvétele)

Nagy számban megjelentek a résztvevők a tanácskozáson (Gergely Árpád felvétele)

Dr. Pásztor Bálint alkotmányjogász, köztársasági parlamenti képviselő, a konferencia első előadója volt:

– Az alkotmánymódosítás ugyan befejeződött, de teljes egészében a folyamat még nem ért véget, az elkövetkező egy évben várható a törvények módosítása. Úgy vélem, a polgárok ezt akkor fogják értékelni és érzékelni, ha felgyorsul az igazságszolgáltatás és nem 10-20 évig tartanak a perek.

Az egész napos konferencia további előadói többek között Lulić Emil jogász, a Magyar Nemzeti Tanács hivatalvezetője, prof. dr. Badó Attila intézetvezető egyetemi tanár, dr. Bicskei Ferenc, a Magyar Jogász Egylet Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke, dr. Horváth Attila alkotmánybíró.