2024. április 19., péntek

Megújul a helyi közösség épülete Gunarason

Anyaországi támogatással folyik a munka – Három helyszínen zajlik felújítás és átalakítás a településen

A gunarasi helyi közösség épületében komoly felújítási és átalakítási munkálatok folynak. Többek között új tanácstermet fognak kialakítani, valamint kicserélik a régi nyílászárókat. Kovács Viktor, a helyi közösség tanácsadója arról számolt be lapunknak, hogy több hónapos munkáról van szó.

– Azt el kell mondani, hogy a helyi közösség épülete az egyetlen olyan középület, amin nem folytak átalakítások az elmúlt években. Ez azt jelenti, hogy nagyon is ráfért az épületre a felújítás. A munka során új irodát és új tanácstermet alakítunk ki. A jövőben itt fogjuk tartani a helyi közösség tanácsának üléseit. Emellett nyílászárókat cserélünk, feljárókat alakítunk ki a mozgáskorlátozottak részére, illetve a belső padlóburkolatot kemény burkolatra cseréljük. Elvégezzük a szükséges falmunkákat, felújításokat az elektromos hálózaton, ezáltal egy korszerű és igényes közösségi épületet fogunk kapni, ahol a helyi lakosok kényelmesebb környezetben tudják intézni a dolgaikat. A munkálatok egy hónapja kezdődtek, és még nagyjából másfél hónapot vesznek igénybe. Több tevékenységet és munkát kell összehangolni, emellett a logisztikát is teljes mértékben mi csináljuk. Ez azt jelenti, hogy a mi feladatunk az áru rendelése, beszerzése és szállítása is, ezért van szükség még másfél hónapra – számolt be Kovács, majd arról is szólt, hogy a felújítási munkálatokat egyrészt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja, az egyik civil szervezeten keresztül, másrészt pedig a helyi közösség saját forrásaiból pénzeli. A tanácsadó arról is szólt, hogy az épület tetőszerkezetének felújítására is pályáztak, de ennek a pályázatnak még nincsenek meg az eredményei. Reményei szerint pozitívan fogják elbírálni, és kijavíthatják a tetőt is.

A tűzoltógarázs új automatizált kaput kapott (Lakatos János felvétele)

A tűzoltógarázs új automatizált kaput kapott (Lakatos János felvétele)

A helyi közösség épületének felújítása mellett más beruházások is folynak Gunarason. Még tavaly megkezdődött a fociöltöző és a tűzoltógarázs felújítása – mondta el Kovács.

– A labdarúgópálya öltözőjének felújítása és átalakítása szinte teljesen befejeződött, már csak apróbb simításokat kell elvégezni rajta. Utána át tudjuk adni a focistáknak. A tűzoltógarázson jelen pillanatban falmunkálatok folynak, a szerkezeti átalakítás megtörtént. Más helyen fog nyílni a garázs ajtaja, és automata ajtót szereltek be. Ez gyorsabb és hatékonyabb munkát tesz lehetővé a tűzoltók számára. A tetőszerkezeten csak a kisebb hibák lettek kijavítva, viszont a cserépborítást lemezre cseréltük. Itt még kisebb simításokat el kell végezni, illetve a Fő utca felőli új kocsifelhajtót kell majd kialakítani. A szakemberek azt tanácsolták, hogy ezzel a munkával várjuk meg a jobb időt, mert ahol a felhajtó lesz, ott árok van, és instabil a talaj. Először a talajt kell stabilizálni, és utána tudjuk megépíteni a kocsifelhajtót – számolt be a tanácsadó.