2024. április 25., csütörtök

Magbörze Magyarkanizsán

A Tisza menti településen egészen bejáródott már az ökokert mozgalom, a Meta Terra Egyesületbe tömörülők mindegyike a biotermelést helyezi előtérbe. Évente több összejövetelük is szokott lenni, melyre nem csak Magyarkanizsáról, hanem például Zentáról, Adáról is érkeznek vendégek. Ilyenkor tapasztalatot cserélnek, bemutatják egymásnak a terményeiket és még csereberélnek is. Most szombaton azonban egy nagyobb lélegzetvételű eseményt szerveztek, melynek a Magbörze nevet adták, ám jóval többről szólt ez a nap, mint a magok csereberéjéről.

Már délelőtt előadások folytak a Cnesa színháztermében, ahol helyi és magyarországi előadók tartottak szakmailag nagyon komoly és értékes előadásokat. Közben az előtérben pedig felsorakoztak a tagok és mindazok, akik fontosnak tartják az egészséges életmódot. Amellett, hogy vetőmagokat lehetett venni, megjelentek a termékek is. Kézművesek is becsatlakoztak, saját maguk által előállított ékszerek is megjelentek a palettán, de volt ott aszalt paradicsom és tönkölykenyér, kovászos kenyerek, természetes üdítők. Egyúttal meg lehetett ismerkedni a környékbeli biotermelőkkel, beszélgetésre, csereberére és vásárlásra is alkalmat adott a nap, melyre folyamatosan érkeztek a látogatók.

Bödő Kálmán, az esemény egyik szervezője elmondta, hogy azért is fontosak az ilyen összejövetelek, mert azok, akik esetleg még tudnak arról, hogy mi mindent emelnek le a boltok polcairól, ilyenkor amellett, hogy teljes felvilágosítást kapnak, arról is tudomást szerezhetnek, hol tudnak hozzájutni a tiszta forrásból származó magokra, termékekre, ételekre.

Nézelődni és tájékozódni is lehetett (Fotó: Puskás Károly)

Nézelődni és tájékozódni is lehetett (Fotó: Puskás Károly)