2024. április 24., szerda
VÁLASZTÁSOK 2022

Mezőgazdaság és környezetvédelem

Lakossági fórumot tartottak Csókán – Bemutatkoztak a jelöltek

Csütörtökön este Csókán a gazdakör felújított épületében mezőgazdasági lakossági fórumot tartottak Téli előadás 2022 címmel a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, a Csókai Földművesek Egyesülete és a helyi VMSZ szervezésében. Az összejövetelen a küszöbönálló köztársasági parlamenti választásokra készülve bemutatkoztak a VMSZ képviselőjelöltjei: Lajkó Szilvia, a Prosperitati Alapítvány munkatársa, Fremond Árpád parlamenti képviselő, Jaksa Róbert környezetvédelmi államtitkár, Pék Zoltán parlamenti képviselő és Tóth Zoltán tartományi urbanisztikai és környezetvédelmi segédtitkár.

A csókai községbeli magyar gazdálkodókat, földműveseket és érdeklődő polgárokat a VMSZ nevében Kormányos László tartományi sporttitkárhelyettes, valamint Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke üdvözölte, és kiemelték a találkozón megvitatásra kerülő aktuális témák fontosságát. Az Erdélyi Imre mezőgazdasági mérnök, falugazdász közreműködésével megszervezett lakossági fórumon részt vett Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági segédtitkár, akinek kérdéseket tehettek fel a földművesek a mezőgazdasági pályázati lehetőségekről és feltételekről.

Bábity Andrea növényvédelmi szakember, a Zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat szakmunkatársa a gabonafélék állapotáról, gombabetegségek, a tavaszi tápanyagpótlás jelentőségéről beszélt a termelőknek. A gyümölcstermesztéssel kapcsolatban az esedékes fagykárok elleni védekezés lehetőségeiről is szó volt. A növénytermesztést érintő időszerű kérdések is felmerültek a lakossági fórumon. Az egyházaskéri fokhagymatermesztők aggodalmuknak adtak hangot, hogy a vidékünkön eddig ismeretlen kártevő rovar, a fokhagymamoly támadja a tavaszi fokhagymát. A Zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat szakemberei figyelemmel kísérik, és segítséget nyújtanak a bánáti fokhagymatermelőknek az új kártevővel szembeni védekezésben. Nagyon fontos, hogy időben észleljék a fokhagymamoly rajzását, és időben kezdjék meg az ellene való védekezést.

A lakossági fórumon az önkormányzat képviseletében jelen volt többek között Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke és Balázs Ferenc, a polgármester tanácsadója. @sz = ger