2024. április 24., szerda

Segítünk a bajbajutottakon

Szálláshelyet, élelmiszert, egészségügyi ellátást is nyújt Szerbia az ukrán menekülteknek

A nemzetközi jogi normák tiszteletben tartása mellett áll ki Szerbia, és ebbe beletartozik Ukrajna és a nemzetközileg elismert államok területi integritása is, emelte ki Aleksandar Vučić államfő, Olekszandar Alekszandroviccsal, Ukrajna szerbiai nagykövetével folytatott tárgyalása során tegnap.

Vučić beszámolt az ukrán nagykövetnek a szerb kormány és a Nemzeti Biztonsági Tanács álláspontjáról. Az államfő kiemelte, Szerbia készen áll arra, hogy a bajba jutott ukrán lakosságnak minden szükséges segítséget megadjon, így a menekült civil lakosság befogadására a lehető legjobb feltételeket kínálja az ország, ha kell szállodai ellátást, illetve tartózkodási és munkaengedélyt is azoknak, akik igényt tartanak rá – közölte az elnökség sajtószolgálata.

Mindezt Alekszandrovics nagykövet megköszönte az államfőnek.

Az ukrán menekültek befogadása kapcsán a Menekültügyi és Migrációs Biztosság is közleményt adott ki, miszerint értesítették a helyi kirendeltségeiket és utasításokkal látták el őket, miként tudnak segítséget nyújtani az ukrán lakosságnak Szerbiában. A jelenlegi helyzetben ugyanis az Ukrajnából Szerbiába érkezett lakosság közül többen tájékoztatást és segítséget kérhetnek a helyi szervektől és ezeknek a kirendeltségeknek kell majd megszervezniük a menekültek elszállásolását és étkeztetését azokban a befogadóközpontokban, amelyeket kizárólag az ukrán menekülteknek alakítanak ki.

Mint a közlemény rámutat, számítanak olyan menekültekre is, akiknek már van hol megszállniuk, nekik élelmiszerrel, ruházattal, egészségügyi ellátással tudnak segíteni. A gyerekeket be tudják kapcsolni az oktatásba, illetve más jogi támaszt is nyújthatnak. Külön figyelnek arra is, ha egy kiskorú személy felnőtt kíséret nélkül érkezik az országba, ebben az esetben bekapcsolják a szociális munkaközpontokat is.