2024. április 20., szombat

Égett a Csík-ér nádasa

Nagy területen pusztítottak a lángok Kevi határában

Az elmúlt hét végén ismeretlen személy vagy személyek felgyújtották a Kevi közelében elhaladó Csík-ér duzzasztásával létrehozott a szvetityevói víztározó tó nádasát. Betyák Tamás kevi vadász elmondta, hogy megdöbbenéssel tapasztalta, hogy felelőtlen személyek felgyújtották a vadállomány, számos vízimadár, emlős, hüllő és kétéltű otthonát jelentő, nagy kiterjedésű nádast a tó keleti, Kevi felőli partja mentén. A környező tanyákon élők és a földjeiket itt művelő gazdálkodók közül többen értesítették a tűzoltókat. A Gunarasról és Zentagunarasról kivonuló tűzoltók a partszegélyt övező nádas egy keskenyebb szegélyénél megfékezték a déli irányba terjedő lángokat.

Észak felé, a Tornyos–Zentagunaras közút irányába nem tudott továbbterjedni tűz, a Csík-ér völgyén keresztülhaladó második zárógát feltartóztatta a lángokat. A tűzoltók megtették, amit megtehettek, sajnos a szél hajtotta lángokban 20–30 hektár nádas vált a lángok martalékává. A nádas helyén üszkös, felperzselt fekete pusztaság maradt.

A nádas jelenti a fajokban leggazdagabb élőhelyet, számos állatfaj számára biztosít búvó-, pihenő-, táplálkozó- és fészkelőhelyet. Márciusban már javában éled a természet, a nádasban elsőként a vadlibák, vadkacsák, szárcsák, valamint a szürke gémek és nagy kócsagok kezdik meg a költést. Visszatérnek vándorútjukról a nádi énekesmadarak, éledezik a rovarvilág. A tűz elpusztította a madarak élőhelyének egy jelentős részét. A nádas újra ki fog nőni, de az idén a kisarjadó fiatal zöld nád még nem nyújt fészkelési lehetőséget a madaraknak, több évnek is el kell múlnia, mire a természet pótolni tudja az ember okozta pusztítást.