2024. április 25., csütörtök

Sorban álltak üzemanyagért

A Tisza menti településeken is megrohamozták a benzinkutakat

Szerbia és Vajdaság több városához, településéhez hasonlóan pénteken Zentán is érezhetően megnőtt azon gépjármű-tulajdonosok száma, akik egy álhírnek felülve nagyobb mennyiségű üzemanyagot akartak tankolni gépjárművükbe. A közösségi oldalakon olyan híresztelések keltek szárnyra, hogy egyes üzemanyag-forgalmazók korlátozzák az egyszeri alkalommal a gépjárműbe tölthető üzemanyag mennyiségét, és hogy kizárólag készpénzzel lehet fizetni.

A péntek délelőtti terepszemlénk során Zenta város területén a NIS-nek a malommal szemben lévő benzinkútján és az Europetrolnak a kikötőnél lévő üzemanyagtöltő állomásán tapasztaltunk nagyobb kocsisorokat, míg a város Ada felé vezető kijáratánál álló NIS benzinkúton, illetve a Knez Petrol töltőállomásán legfeljebb három-négy gépjármű várta a sorát. Az Europetrol zentai üzemanyagkútjának illetékese napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy náluk nem korlátozzák az üzemanyag-vásárlást, mindenki annyit vesz, amennyit akar, kannákba is töltenek, és a kifizetés módját is szabadon lehet megválasztani.

A NIS pénteki keltezésű, a kőolaj-feldolgozó vállalat honlapján közzétett közleménye szerint az üzemanyagtöltő állomásaikon folyamatos az üzemanyag-ellátás, és korlátozásokat sem rendeltek el. A közlemény kitér arra is, hogy a vállalat elegendő mennyiségű üzemanyag-tartalékkal rendelkezik, hogy a magasabb kereslet esetén is zökkenőmentes legyen az ellátás. A BBC szerb nyelvű hírportálján írottak szerint sem a NIS, sem pedig a MOL nem tervez bevezetni korlátozásokat.

Ez persze nem nyugtatja meg azokat, akik a facebookos híresztelést készpénznek véve a benzinkutakra rohantak. Az Europetrol kútjánál pénteken az egyik sorban álló férfi kérdésünkre elmondta, hogy ő mindössze személygépkocsija, az áramfejlesztője és a motorfűrészei tartályába akart tölteni valamennyi üzemanyagot.

– Voltunk kinn a tanyán, az aggregátorból meg még a motorfűrészekből is kifogyott az üzemanyag, de azt mondják, hogy csak tartályokba lehet tankolni. Ezért az aggregátort is betettem a kocsiba, de nem tudom, hogy ebbe egyáltalán kapok-e üzemanyagot. Nem hittem volna, hogy ilyen hülye helyzet lesz. Látszik, hogy mindenki meg van ijedve, viszont a végtelenségig nem lehet betárolni – mutatott rá a középkorú férfi.

Adán az egyik benzinkúton péntek délben húsz gépkocsi és kisbusz várakozott a tankolásra, ami a helyi viszonyok között már tumultusnak számít. Emellett több embert lehetett látni, aki kannával vásárolta az üzemanyagot. A benzinkút egyik dolgozója elmondta, hogy csütörtökön 17 óra után szaporodtak meg nagy hirtelenséggel az autójukat teletankoló emberek, miután a közösségi médiában megjelent a hír, hogy üzemanyaghiány alakulhat ki az országban. Megjegyezte, hogy a benzinkúton csütörtök este óta folyamatos tumultus van, mert sokan minél gyorsabban igyekeznek feltankolni a járművüket, illetve jó néhányan soron kívül mennek, és kannákba töltik az üzemanyagot, amivel fölösleges feszültséget okoznak az egyébként is türelmetlen emberek között. A benzinkutas szerint teljesen alaptalanok a közösségi médiában megjelenő hírek, és az emberek csak fölöslegesen keltenek pánikot, mert van elég üzemanyag, és folyamatos az utánpótlás is, illetve az üzemanyag ára sem változhat, mert a kormány azt meghatározott időre befagyasztotta.

Magyarkanizsán tegnap talán nem volt annyira kifejezett a megnövekedett üzemanyag-vásárlás. Egyes tulajdonosok persze igencsak megijedtek, és attól tartanak, hogy a közeljövőben csak nagyon drágán vagy egyáltalán nem lehet majd tankolni, míg mások nem is hallottak erről az új keletű problémáról. A határ közelsége miatt egyesek úgy gondolják, ha esetlegesen Magyarkanizsa községben gondok akadnának, talán Magyarországon jobb lesz a helyzet, viszont azt is elmondták, évekre előre úgysem lehet betárolni semmiből, tehát kár is pánikolni. A benzinkutasok némileg érzik a forgalomnövekedést, de az még nem számottevő. Azt mondják, talán egy-két nap is eltelik, mire ott is elkezdenek az emberek a kutakra sietni, bár ez sem biztos.