2024. március 19., kedd

Útfelújítások Szenttamáson

Turián két új parkolóhely, Nádalján pedig új aszfaltutak épülnek

Az időjárás, amely kedvez a beruházásoknak, lehetővé tette az utcák aszfaltozási-felújítási munkálatait a Szenttamáshoz tartozó Turia településen. A tervek szerint több utca teljesen új aszfaltburkolatot kap, továbbá két nagyobb parkolót is létrehoznak. Hasonló munkálatok várhatók Nádalján is.

A folyamatban lévő felújítási munkálatokat tegnap megtekintette Radivoj Debeljački, Szettamás polgármestere, Milena Alargić, a községi képviselő-testület elnöke, dr. Ilija Gazepov, a községi tanács tagja, Miloš Jovanović, a turiai helyi közösség tanácsának elnöke és Milan Srdanović tanácstag.

− Egy nagyon fontos projektum elején járunk, melynek alapjait a korábbi években fektettük le, ez pedig az utcák rendezése mindhárom településen. Az első fázisban a turiai utcákat követően a nádaljai utcák aszfaltozását is elvégezzük. A köz- és magánszféra közötti partnerség ezen projektumára elkülönített összeg 145 millió dinár, ebből az összegből Turián és Nádalján összesen 29 utca felújítása, továbbá két nagyobb parkoló kiépítése van tervben. Ki kell emelni azt is, hogy a minőségi aszfaltutak mellé minden utca kemény burkolatú járdát kap. Nádalján teljesen új utakat is létrehoznak, ugyanis a település egyes utcáiban még mindig nincs kemény útburkolat – sorolta Radivoj Debeljački.

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a köz- és a magánszféra közötti partnerség értelmében mindhárom településen az utcák karbantartását 10 éves időtartamra tervezik. A szerződésbe belefoglalták azt, hogy ezekre a munkálatokra évente 10 millió dinárt különítenek el, ilyen módon megoldható a jövőben jelentkező esetleges károsodások kérdése, az új utakra pedig a kivitelező garanciát vállal, vagyis a keletkezett károkat a saját költségén köteles helyrehozni.

− Ilyen hatalmas munkát az önkormányzat nem tud önerőből megvalósítani, ezért jött létre a hosszabb távra szóló partnerség, ami mindkét félnek és a polgároknak is megfelel. A partnerség egyelőre nem foglalja magába a szenttamási utak felújítását, csak azok karbantartását. Arról van szó, hogy itt először a csatornahálózatot szeretnénk kiépíteni, és csak ezt követően rendbetenni az utakat és újraaszfaltozni az utcákat, azaz nem szeretnénk olyan helyzetbe kerülni, hogy a csatornázás végett keresztülvágjuk a már elkészült vagy újjáépített utat – magyarázta a szenttamási polgármester.