2024. április 16., kedd

Közeledik a kisérettségi

Már javában zajlik a végzős diákok felkészítése a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában

A jelenlegi információk birtokában a nyolcadikosok záróvizsgája június 27-én, 28-án és 29-én lesz. A kisérettségi, mint ismeretes, magyar nyelvből, matematikából és egy kombinált tesztből áll (ahol fizikából, kémiából, biológiából, történelemből és földrajzból mérik fel a végzős diákok tudását).

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában is már javában zajlik a végzős diákok felkészítése.

– Jelenleg ötven nyolcadikos tanulónk készül a záróvizsgára. Tanáraink igyekeznek minél jobb teljesítményre buzdítani őket. Sokan már szeptember elejétől kezdve megszervezték az előkészületeket, melyekre a tanítási órák utáni időszakban kerül sor. Hivatalosan tíz óra van kötelezően előirányozva a kisérettségire való felkészülésre, azonban ahhoz, hogy a diák jó eredményt érjen el, hogy magabiztosan írja meg a tesztet, és hogy bejusson a megcélzott középiskolába, ennél sokkal többet kell tanulnia és gyakorolnia. A tavalyi év egy nagyon jó évnek mondható, hiszen iskolánk második lett községi szinten az érettségi eredményeket illetően. Reméljük, hogy az idén is hasonló sikereket érünk el – emelte ki Szabó Gábor, az intézmény igazgatója. Majd hozzátette:

– Az évek tapasztalatai alapján mondhatjuk, hogy a csantavéri diákok körében a legnépszerűbb középiskolák között a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, és a Svetozar Marković Gimnázium szerepel, az utóbbi időben pedig egyre népszerűbb a topolyai Mezőgazdasági Iskola, valamint az Ivan Sarić Műszaki Iskola is – mondta beszélgetőtársunk.

– A kisérettségit illetően a diákok 4-5 évre visszamenőleg mindig idegen feladatokkal szembesülnek, azonban az általános típusfeladatokat tudjuk velük gyakoroltatni. Mi, magyartanárok és a matematika szakos kollégák már szeptembertől elindítottuk az előkészítő órákat. Erre most igen nagy szükség van, hiszen ahogy az online oktatás időről időre visszaköszön, a diákok hiába tanulnak meg sok anyagrészt a Google-tantermeken keresztül, mégsem ugyan az, mint amikor az iskolában, személyesen vesznek részt az oktatásban. Tehát valamilyen szinten ezeket az előkészítő órákat nevezhetnénk pótló óráknak is, amikor felelevenítjük mindazokat, amiket ötödiktől nyolcadikig elsajátítottak. A motiváció változó, de az osztályok nagy része általában mindig ott van ezeken a felkészítőkön – hangsúlyozta Kecsenovics Szabó Dóra, a Hunyadi János Általános Iskola magyar szakos tanára.

Már teljes erőbedobással készülünk a márciusi próbaérettségire, amikor a tanulók először szembesülhetnek magával a teszt formájával is. Ez egy igazán jó lehetőség, ugyanis visszajelzést kaphatunk nemcsak mi, tanárok, hanem a gyerekek is, hogy tulajdonképpen hol is tartanak – tette hozzá a tanárnő.