2024. április 25., csütörtök
A MIGRÁCIÓI ÚTJAI

Embercsempészeket vettek őrizetbe Romániában

A hálózat tagjai Szerbiából Romániába vittek migránsokat

Őrizetbe vettek Romániában 16 embercsempészt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy migránsokat szállítottak Magyarországon keresztül Nyugat-Európába. A terrorizmus és szervezett bűnözés elleni román ügyészség csütörtöki közlése szerint a román hatóságok szerdán Brassó és Szeben megyében 15 házkutatást végeztek embercsempészettel gyanúsított személyeknél.

Az ügyészség szerint 2020 decemberében Brassóban embercsempész-hálózat alakult, amely Románia határainál rendszeresen illegálisan szállított be, illetve ki migránsokat. A hálózat tagjai kétféle szállítást végeztek, egy rövidebbet is, amikor Szerbiából Romániába hoztak migránsokat. Ezeket a migránsokat aztán későbbi, hosszabb utazás keretében nyugat-európai országokba juttatták. A migránsokat – többnyire indiai, etiópiai és eritreai állampolgárokat – szerbiai migránstáborból szállították Romániába. Többségük főleg Olaszországba akart eljutni.
A Szerbiából átszállított migránsokat egy ideig a romániai Temes megyében szállásolták el, amíg össze nem gyűlt elegendő migráns a szállításhoz. Általában 10-15-en vágtak neki az útnak. A román-magyar határon általában gyalog vezették át az illegális bevándorlókat, egy autó ugyanakkor átment a határon a sofőrrel, majd Magyarország területén felvette őket.
Az embercsempészek Görögországból kaptak pénzt, az ügyészek szerint 84.600 euróra és 62.700 szerb dinárra tettek szert. Az ügyészség legalább kilenc szállítást azonosított. Az utolsót február elején végezték.