2024. április 25., csütörtök

Koszovó a nemzetközi szervezetekbe jelentkezik

A NATO-ba, az Európai Unióba, az Európa Tanácsba, valamint más nemzetközi szervezetekbe történő sürgős jelentkezésre szólította fel a koszovói parlament csütörtökön elfogadott határozatában a pristinai kormányt - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

Az elfogadott határozat szerint az teszi indokolttá a mihamarabbi csatlakozásokat, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, ezáltal bizonytalanság alakult ki a térségben.

A 120 fős parlament 94 tagja támogatta a határozatot, a szerb kisebbségi képviselők kivonultak az ülésről.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki elszakadását Szerbiától, de ezt Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Emiatt a szerbek mindent megtesznek, hogy megakadályozzák Koszovó nemzetközi szervezetekhez történő csatlakozását. Az Egyesült Nemzetek Szervezetében ebben Oroszország és Kína támogatja őket.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök korábban kijelentette: kérvényezni fogja az ország felvételét a NATO-ba, előbb a Partnerség a békéért programba történő belépést, majd a teljes jogú tagságot. A NATO-tagországok közül Románia, Spanyolország, Görögország és Szlovákia sem ismerte még el Koszovó függetlenségét, így a katonai blokkhoz történő csatlakozás nehézségekbe ütközhet Pristina számára.
Pristina három évvel ezelőtt kezdte meg fegyveres erőinek hadsereggé alakítását. A tervek szerint a koszovói hadseregnek ötezer hivatásos és háromezer tartalékos katonája lesz.