2022. augusztus 18., csütörtök

A nőgyógyászati és szülészeti osztályokon erőszakos bánásmód áldozatává vált nőket védelmezné egy ügyvédi csoport

Három ügyvéd a közösségi hálón arra kéri a nőgyógyászati és szülészeti osztályokon erőszakos bánásmód áldozatává vált nőket, hogy vegyék fel a kapcsolatot csapatukkal, és közösen lépjenek fel egy rendszerszintű probléma megoldása érdekében, írja a 021.rs hírportál.

Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović és Jelena Stanković ügyvédek jogi segítséget kívánnak nyújtani minden érintett nőnek, akik az állami nőgyógyászati vagy szülészeti egészségügyi intézményekben embertelen bánásmódban részesültek Szerbiában, áll a közleményükben.

„A cél az egészségügyi intézményekben tapasztalható embertelen bánásmód problémájának szisztematikus megoldása” – fogalmaztak. Azok a nők, akik kapcsolatba szeretnének lépni az ügyvédekkel, a koracizena@gmail.com címen keresztül tehetik azt meg.

A BIRN felmérése arra mutatott rá, hogy Szerbiában és a régió más országaiban sok nő erőszakos bánásmódnak, vagy verbális bántalmazásnak volt kitéve. A felmérésben résztvevő nők közül sokan panaszkodtak orvosi hanyagságra és az egészségügyi személyzet hozzáállására, azonban alig három százalékuk tett hivatalosan is panaszt.