2024. április 24., szerda
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Angolai együttműködés elmélyítéséről tárgyaltak

Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap fogadta Mara Kiozát, az Angolai Köztársaság Bengo tartományának kormányzóját. A két fél szándéknyilatkozatot írt alá Vajdaság és a Bengo tartomány közötti együttműködés kialakításáról és fejlesztéséről.

A beszélgetőpartnerek kiemelték, hogy az aláírt dokumentum megteremti a feltételeket az interregionális együttműködés elmélyítéséhez, különös tekintettel a gazdaság, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az információs technológia területén.

– Szerbia és az Angolai Köztársaság több évtizedes baráti kapcsolatot ápol. A történelem során, különösen 1975 óta, amikor Angola elnyerte függetlenségét, mély barátság alakult ki közöttünk, amely kölcsönös támogatáson alapul a nemzetközi intézményekben. Célunk, hogy továbbra is erősítjük ezeket a kapcsolatokat. Meggyőződésünk, hogy a jövőben tartományaink összekapcsolásával hozzájárulunk ehhez – mondta Mirović, aki szerint az együttműködés gerince a mezőgazdaság lesz, tekintettel arra, hogy mindkét tartomány agrárterület.

– Az aláírt dokumentum megteremti a feltételeket intézményeink összekapcsolásához az oktatás, a kultúra, a sport és a turizmus területén – hangsúlyozta a tartományi kormányfő, valamint hozzátette, hogy Szerbia nagyra értékeli Angola nézeteit országunk területi integritását illetően.
Kioza kormányzó szerint Bengo tartomány érdekelt a Vajdasággal való kölcsönösségen alapuló együttműködés és az intézményi kapcsolatok kialakításában, különösen a mezőgazdasági szektorban.

Az eseményen jelen volt Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár, Ognjen Bjelić tartományi energiaügyi, építőipari és közlekedési titkár, Aleksandar Sofić tartományi régiófejlesztésért felelős titkár, Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár és Alsino dos Prazeres Izata da Conseisao Angola szerbiai nagykövete.