2024. március 28., csütörtök

Télűzés Tóthfaluban

Első alkalommal szerveztek farsangi mulatságot

Vasárnap reggel Tóthfalu apraja és nagyja színes jelmezeket öltött, óriási ricsajt csapva vonult végig a falu utcáin. A felvonulást jelmezes lovasok vezették, akik régi hagyományainknak megfelelőn voltak beöltözve. Kudlik Zoltán, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság segédtitkára a helyszínen elmondta, hogy külön nagy öröm számára, hogy ennyi gyermek részt vesz az egész napos rendezvényen, hiszen ők fogják továbbvinni tradícióinkat.

– Azt hiszem, a tóthfalusiak mindig magas színvonalon szerveznek eseményt, ezt bizonyítja a mai nap is, hogy a mohácsi busójárás mellett itt a Vajdaságban is tudunk olyan hagyományőrző rendezvényt teremteni, amilyet az évek során, reméljük, egyre többen fognak majd látogatni – emelte ki Kudlik Zoltán az első alkalommal megszervezett farsangi mulatság kapcsán.

A tóthfalui óvodások és iskolások műsorral, rövid mondókákkal és versekkel készültek a jelenlévők számára. A hűvös idő sem tántorította el a szülőket, sem pedig a gyerekeket attól, hogy szebbnél szebb jelmezeket öltsenek magukra.

– Katicabogárnak öltöztem, és azért választottam ezt a jelmezt, mert nagyon szeretem a piros színt. A jelmezemet pedig egyedül készítettem – mesélte a négyéves kis Maja.

Zoé hatéves, és boszorkánynak öltözött, a jelmezét édesanyjával ketten készítették a mulatságra. Azért szeretett volna boszorkánynak öltözni, hogy ezzel is segítsen elűzni a zord és hideg telet.

A felvonulást követően kézművesvásár, forralt bor, lángos és kürtőskalács várta az odalátogatókat. A gyerekprogramokon és a koncerteken túl a fő attrakció a hagyományainkat újjáélesztő lósiratás volt. Mindemellett felnőtteknek és gyerekeknek szóló népmeséket hallhatott a nagyérdemű közönség, az egész napos rendezvényt farsangi bállal zárták, aminek csak a jókedv szabhatott határt.