2024. március 28., csütörtök

A falugazdászok várják a termelők igényeit

Jól működik a magyarkanizsai szolgálat

Nem megy meglepetésszámba, hogy Magyarkanizsán, főleg a városházán sok előadást szerveznek a mezőgazdasági termelőknek. A földműveseket leginkább foglalkoztató témákat igyekeznek körüljárni ismeretterjesztő, szakemberek által tartott bemutatókkal. A közelmúltban a gyümölcstermelőket mozgatták meg, aztán a repcetermelőket, és a továbbiakban is lesznek előadások. Skutera Éva, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének magyarkanizsai falugazdásza hangsúlyozta, hogy várják a termelők igényeit is, hogy az őket leginkább foglalkoztató kérdéseket járhassák körbe.

Megszokhattuk, hogy szinte hétről hétre van egy előadás. Van iránta érdeklődés?

– A téli időszak a megfelelő arra, hogy mezőgazdasági előadásokat szervezzünk, mivel a termelők ilyenkor tudják rászánni az idejüket, hogy eljöjjenek, és meghallgassák ezeket az előadásokat. Az, hogy egy-egy alkalommal mennyien jönnek el, egyrészt függ a témától, hiszen specifikus előadásokról van szó, másrészt az időhiány is befolyásolhatja. Szívesen fogadjuk a termelők javaslatait, igényeit, hogy milyen témában szeretnének még további előadásokat hallgatni.

Legutóbb az olajrepcéről tartottak előadást. Mennyire elterjedt a termesztése vidékünkön? Kérdezem ezt azért, mert Magyarkanizsáról Orom irányába haladva látni a hatalmas sárga táblákat tavasszal.

– Igen, arra a tájékra jellemző. Az olajrepce termesztése függ a talaj minőségétől, ezért azon a vidéken nagyobb területen termesztenek repcét. Magyarkanizsa és Kispiac környékén egyéb szántóföldi kultúrák, gabonafélék jellemzőek, Horgoson meg inkább a zöldség és a gyümölcs. Láthatjuk, ilyen kis községen belül is mekkora eltérések vannak.

A falugazdásznak mi a fő feladata? Miként és miben tud segíteni?

– Nagyon röviden fogalmazva: információnyújtással! A termelőnek abban segítünk, hogy az online felületen megjelenő pályázati lehetőségeket, felhívásokat követni tudják. Ezért is vagyunk mi, hogy a központi irodánkba befutó információkat lerövidítve továbbítsuk a gazdáknak. Legnépszerűbbek és a legjobban olvasott felület a Facebookon megjelenő híreink, ez az elsődleges csatorna, majd ezt követi az e-mail. Akit komolyabban érdekel, felkeres minket telefonon, személyesen, Messengeren, Viberen, emellett a helyi közösségekkel is kiválóan együttműködünk.

Milyen pályázati lehetőségek vannak jelenleg?

– A pályázatok zöme most járt le. Ami időszerű, az a Vidékfejlesztési Minisztérium falusi házak vásárlására irányuló pályázata, egészen novemberig, de tudni kell, hogy beérkezési sorrendben bírálják el a kérelmeket a keretösszeg felhasználásáig. Ebbe kifejezetten a falvak tartoznak, Magyarkanizsa város nem. Március 4-éig pályázhatnak olyan fiatal termelők, akik idén nyitották meg a gazdaságukat, és jószágtenyésztéssel, virág-, szőlő-, zöldség-, gombatermesztéssel foglalkoznak, és méhészettel. Ők tudnak pályázni a tartományi titkárságnál. Ez is egy lehetőség. Az IPARD-pályázat traktorvásárlásra április 22-éig van nyitva, amihez pályázatíró céget kell alkalmazni, ebben is tudunk segíteni – mondta Skutera Éva.