2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A napokban sok minden kiderül

Predrag Kon epidemiológus szerint a héten mutatkozik meg, hogy vajon folytatódik-e a járványhelyzet javulása. Ha igen, akkor ezen a héten a napi esetszámnak nagyjából 2000 és 2600 között kellene alakulnia – mondta az SZRTV-nek nyilatkozva, hozzátéve: az ennél magasabb esetszám arra utalna, hogy a javulás lassul, feltehetőleg a téli üdülések befejezte, valamint az iskolapadokba való visszatérés következtében.

Amennyiben nem rosszabbodik a helyzet, március második felében feltehetőleg háromjegyűre csökken a napi esetszám – emelte ki Kon, mondván, hogy ha a későbbiekben nem alakul ki új vírusvariáns, a helyzet feltehetőleg tartósan jobb lesz. Mint azt megismételte, mivel a szerbiai átoltottsági arány túlságosan alacsony, egyelőre nem indokolt eszmecserét folytatni a korlátozások hatályon kívül helyezéséről, vagy beharangozni a járvány végét – fogalmazott Kon.

2703 új fertőzött – 42 elhunyt

A hivatalos járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 2703 új fertőzést jegyeztek az országban, 14.667 koronavírustesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 18,4 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 42 Covid-páciens hunyt el, 15.241 a járvány kezdete óta. A kórházakban 2507 Covid-pácienst gyógykezelnek, 104-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban előző nap 159 volt az esetszám, Újvidéken 61.