2024. március 29., péntek
ÚJ REMÉNY A RÁKOS BETEGEKNEK?

Fagyasztással roncsoltak rosszindulatú daganatokat a Semmelweis Egyetemen

Két vesedaganatos beteget kezeltek az eljárással még decemberben, a februári kontrollvizsgálat eredménye megnyugtató eredményt hozott.

Magyarországon először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják – számolt be az egyetem a honlapján.

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájához tartozó Képalkotó Vezérelt Ablációs Központban (KVAK) egy 46 és egy 59 éves, vesedaganatban szenvedő férfin végezték el a beavatkozást karácsony előtt. A helyi érzéstelenítésben történt műtétet követően másnap mindkét beteg hazamehetett, így az ünnepeket már családjukkal tölthették. A betegek azóta is jól vannak, és a februári kontrollvizsgálat eredménye is megnyugtató eredményt hozott.

A hűtést mint fájdalomcsillapító eljárást hosszú ideje használjuk, és az is köztudott, hogy az extrém hideg hőmérsékletnek szövetroncsoló hatása van. A krioabláció módszere az, hogy ezt a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetben alkalmazzuk: a speciálisan erre kialakított kezelőtűt ultrahang, CT vagy egyéb képalkotó módszer segítségével juttatjuk el a daganatos szövetbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével -40 Celsius fokra hűtjük – mondta Deák Pál Ákos egyetemi docens, akinek vezetésével hajtották végre a műtéteket.

Az orvos azt is hozzátette, hogy a módszer segítheti az egyre szélesebb körben alkalmazott, személyre szabott orvoslást, a daganatellenes immunterápia hatását is, mert ebben az eljárásban is csak a daganatsejtek elpusztulnak el. A szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák viszont az immunrendszer számára felismerhetők lesznek a fagyasztást követően, tehát a beteg saját immunrendszere is a daganatok ellen dolgozhat – mondta.

A közlemény szerint a központi idegrendszeri daganatok kivételével szinte minden tumor  – többek között tüdő-, csont-, máj-, mellékvese-, vese- és prosztatadaganat – kezelhető krioablációval.