2024. április 25., csütörtök

A régi és az új ember harca - VIDEÓ

Szentesi Zöldi László újságíró a temeriniekkel osztotta meg gondolatait a magyarországi választásról

A hagyományos értékekért folytatott küzdelem fontosságát hangsúlyozta szombaton este Temerinben Szentesi Zöldi László, a Magyar Nemzet lapszerkesztője. Lapunk felkérésére elmesélte azt is, hogy a vajdaságiak asztaláról legszívesebben a pljeszkavicát fogyasztja, de a csevapot is jobban szereti, mint a miccset (csevaphoz hasonló román étel).

Szentesi ugyanis évek óta szívesen járja a balkáni országokat, és a vajdasági konyha mellett kimondottan élvezi az itteni mentalitást is – mondta el annak a beszélgetésnek az elején, amelyen Ternovácz István újságíróval, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagjával a magyarországi választásról folytattak Temerinben.

(Fotó: Tóth D. Lívia)

(Fotó: Tóth D. Lívia)

– A régi és az új ember áll egymással szemben jelenleg a magyar politikumban. A jobboldal mindig családban, közösségben és nemzetben gondolkodik, a baloldal viszont a különböző kisebbségek jogainak érvényesítésével igyekszik feltörekedni. Temeriniként nyilván érzik azt, hogy az egyik tábor magyarnak nézi Önöket Los Angelestől, Szentesen keresztül Újvidékig, a másik tábor viszont megkérdezi, hogy miért hívják Önöket Csabának, hogy beszélhetnek Szerbiában magyarul és miért jó ez maguknak? – szemléltette a választások előtti hangulatot Szentesi.

(Fotó: Tóth D. Lívia)

(Fotó: Tóth D. Lívia)

A Magyar Nemzet lapszerkesztője lapunknak elmondta, hogy több évtizedes újságírói pályafutással a háta mögött úgy érzi, hogy azok mellé kell állnia, akiknek győzelme mögött rengeteg munka áll, és nemzetben gondolkodnak. Arra ugyanis nincs bocsánat, amikor egy nép ellöki magától a határon túli nemzettársait – utalt a korábbi magyarországi kormány álláspontjára Szentesi.

A kérdésre, hogy miért fél az ellenzék attól az egy-két mandátumtól, amelyet a külhoni magyaroktól kaphat az országgyűlés, a választások kiszámíthatatlanságával érvelt. A jelenlegi álláspont szerint ugyanis még mindig nem egyértelmű, hogy a közös program hiányában jócskán szétzilált ellenzék meddig tart ki – mondta az újságíró, aki a Fidesz-KDNP lista támogatására buzdította a jelen levő temerinieket.

– Lehet, hogy olyan szoros választás elé nézünk, amikor a külhoni magyarok által megszavazott egy-két képviselői hely határozza meg a többséget. Mindezen túl azonban az összetartásnak van egy sokkal mélyebb üzenete: amikor a magyar miniszterelnök mellett felsorakoznak a Vajdaságból, a Kárpátaljáról, a Felvidéről, Erdélyből és sok más területről érkező nemzettársak, akkor az olyan erőt sugároz, amelyre számítani és építeni lehet – szögezte le Szentesi azon a találkozón, amelyet a VMDP szervezett meg a temerini Tájházban, házigazdája pedig Csorba Béla, a párt elnöke volt.

__________________

Szentesi Zöldi Lászlóval egy kötetlenebb beszélgetést is készítettünk: a gasztronómiai élvezetek mellett olyan témákat is érintettünk, mint a bátor mikrofonosok és a megközelíthetetlen politikusok viszonya. A riportot lapunk nyomtatott kiadásában, csütörtökön olvashatják. Az esemény hangulatát viszont egy videóba igyekeztünk becsomagolni olvasóink számára.