2024. március 29., péntek

Kiállítás Pechán József önarcképének kollekciójából

A verbászi Városi Múzeum eseménysorozattal emlékezik a neves művészre

Pechán József halálának 100. évfordulója alkalmából − amely 2022. március 6-án lesz − a verbászi Városi Múzeumban Pechán József – egy évszázaddal később elnevezéssel a művész önarcképének kollekciójából nem mindennapi kiállítás nyílt csütörtökön. Mint elhangzott, ez az első eseménye annak a rendezvénysorozatnak, amely a neves európai hírű festő, szobrász, fényképész munkájának és életének állít emléket.

A kiállítást Nikola Kusovac művészettörténész és művészetkritikus nyitotta meg, ugyanis neki köszönhető, hogy a 30 évvel ezelőtt kigyulladt Kultúrotthonból sikerült kimenteni a Pechán-képek egy részét.

− Annak idején az itt látható festmények mind vízben álltak, és miután sikerült őket újságpapírral betakarni, a vizet gyorsan leitattuk róluk, a restaurálást pedig a belgrádi Nemzeti Múzeum szakemberei végezték el, méghozzá sikeresen. Büszkék vagyunk arra, hogy legalább ezeket a munkákat sikerült megmenteni az utókor számára. Amikor az önarcképekről beszélünk, Rembrandt, vagy éppen Albrecht Dürer jut eszünkbe, a hazai művészek közül pedig Stevan Aleksić és Pechán József, amiért a mai kiállítás külön figyelmet érdemel. A festményeket nézve betekinthetünk az egykori pesti és nagybányai világba, azokra a helyekre, ahol az avantgárd festők összegyűltek, továbbá látjuk az akkori kapcsolatokat, amiért számomra a mai kiállítás különösen értékes – fogalmazott Nikola Kusovac.

Kiemelte, Pechán József munkásságával mély nyomot hagyott az európai művészetben és kultúrában, ugyanakkor megalapozta a verbászi művészeti élet, ezen belül pedig a festészet kezdetét.

Bordás Győző verbászi születésű író ezzel kapcsolatban elmondta, külön bizottság alakult, amelynek az lesz a feladata, hogy az évforduló alkalmából minden hónapban szervezzen egy eseményt, amelyen Pechán Józsefre emlékeznek.

− Úgy döntöttünk, hogy ezen az első rendezvényen a portréit mutatjuk be, ugyanis 10 portréja maradt fenn, és ezeket fia, Pechán Béla, aki ugyancsak festő volt, megőrizte, és a városi múzeumnak ajándékozta. Az itteni igazgatóságnak az volt az elképzelése, hogy egyrészt bemutatjuk ezeket a Pechán-portrékat, másrészt viszont azokat az önarcképeket, amelyeket a fiatal festők önmagukról festettek az elmúlt 20-25 évben. Így jött létre a mai kiállítás, ami azt hiszem, méltó nyitánya annak az eseménysorozatnak, amely a neves festő életéhez fűződik, és amelyeket az év hátralévő részében emlékének szentelünk – mondta az író.

A további programokról szólva Vesna Grgurović, a Városi Múzeum vezetője elmondta, március elején sétát szerveznek a városban és megtekintik azokat a helyeket, amelyeket Pechán József megfestett, megnézik, hogy hol alkotott, kiállítást szerveznek az általa készített fényképekből, és próbálják felszínre hozni a művész összes hagyatékát.