2024. április 25., csütörtök

A járvány nem állíthatja le a közösség életét

A XX. Tordai Művelődési Napok mai vendége a Magyar Szó csapata

A lassan két éve húzódó járványhelyzet az egész világ kulturális és művelődési életére rányomta a bélyegét. Nem volt ez másképp Tordán sem, ahol tavaly bár sikeresen megünnepelték a falu újratelepítésének 245. évfordulóját, a jubileumi XX. Tordai Művelődési Napok megszervezéséről az aktuális járványhelyzet miatt le kellett mondaniuk a szervezőknek. Az idén a magyar kultúra napján azonban sikerült elindítani a rendezvénysorozatot.

Húsz év hosszú idő, és alkalmat ad arra is, hogy számot adjunk arról, hogy mi is történt ebben az időszakban. Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke mesélt arról, hogy már 2002-ben is a tordai helyi közösség közösen szervezte a programsorozatot a Petőfi Sándor Művelődési Egyesülettel.

– Tordán mindig is gazdag volt a kultúrélet, minden évszakban, időszakban szerveztünk valamit, és a helyiekben egy idő után megfogalmazódott az az igény, hogy a téli időszakban tartsuk meg ezeket a rendezvényeket, mert akkor nincs munka a földeken, és jobban ráérnek. Eljött a 2002. év, amikor elindultunk, és évről évre mindig egyre több programot építettünk be a rendezvénysorozatba – mesélte a tordai helyi közösség elnöke, majd a programsorozat céljára is kitért.

– A rendezvényt azzal a céllal hoztuk létre, hogy bemutassuk kulturális életünket, a hagyományainkat, a szokásainkat, és a téli időszakban a helyieknek folyamatosan, hosszabb időn keresztül szórakozást nyújtsunk. Azt is fontosnak tartottuk, hogy más egyesületek munkájának is teret adjuk. Az évek során minden évben igyekeztünk színvonalas műsorokkal szórakoztatni a közönséget, kivéve tavaly, amikor az aktuális járványhelyzet miatt elhalasztottuk a jubileumi rendezvénysorozatunkat. A húsz év alatt szerte Vajdaságból érkeztek fellépők, művelődési egyesületek, hivatásos színházak és más intézmények is, hogy a tordaiakat és a környező falvakból érkező látogatókat szórakoztassák. Néhány évig a Hét Nap szervezett élőújságokat, az utóbbi években pedig a Magyar Szó csapata látogat el hozzánk – emlékezett vissza Dobai János, majd hozzátette, hogy minden évben találnak helyet más tematikájú előadásoknak is.

– A mezőgazdasági termelőknek szánt előadásoknak is teret adunk, ugyanis Tordán a legtöbben mezőgazdaságból élnek, más munkalehetőség nem nagyon van, esetleg Nagykikindán vagy Nagybecskereken. Minden évben négy-öt előadást szervezünk, hangsúlyozzuk az aktuális pályázati lehetőségek fontosságát, és biztatjuk is a helyieket, hogy használjanak ki minden lehetőséget – hangsúlyozta a helyi közösség elnöke.

A XX. Tordai Művelődési Napok színvonalára nem lehet panaszunk. A megnyitón, január 22-én a fotókiállítás segítségével visszatekinthettünk, visszaemlékezhettünk a rendezvénysorozat elmúlt húsz évének legszebb pillanataira, és egy színvonalas kultúrműsorral megadták az alaphangot a szervezők. A rendezvény keretében az elmúlt egy hónapban több színtársulat is vendégszerepelt Tordán, a tóbai Petőfi Sándor ME színtársulata, a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület Soma színtársulata, az Újvidéki Színház vARTklub csapata, valamint a Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesület bábjátékkal érkezett. Könyvbemutatót is szerveztek, valamint az Újvidéki Rádió Hazajöttünk, itthon vagyunk című műsorával jelentkezett élőben Tordáról.

Ami a rendezvénysorozat többi programját illeti, továbbra is színesnek ígérkezik. Március elején meseestet terveznek, melyen fellép Rontó Márta és Kónya-Kovács Otília, vendégszerepelnek majd a temerini színjátszók, a szabadkai Népszínház és a nagybecskereki Madách Amatőr Színház színjátszói, és megtartják a három Torda találkozóját is.

Ma Magvető-élőújság

A mai, szombati est főszereplője a XX. Tordai Művelődési Napok keretében a Magyar Szó napilapunk, valamint mezőgazdasági melléklete, a Magvető. Este 7 órától a Művelődési Otthonban gazdag művelődési programmal egybekötött élőestet láthatnak az érdeklődők. Ezzel együtt a Magvető elindítja hagyományos nyereményjátékát is, melynek főnyereménye, az Agromerkur jóvoltából, egy négysoros sorközművelő kultivátor lesz. Számos vigaszdíjat is kisorsolunk, a zentai Romel cég két fűnyírót, a Bioalternativa cég pedig öt darab Bioalternativa-ajándékcsomagot ajánlott fel.

Az első szelvényeket az újság március 1-jei számában közöljük.

A Magyar Szó képviseletében jelen lesz Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója, Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője, Varga Attila, a Magvető szerkesztője, Diósi Árpád szerkesztő, Kállai G. Nikoletta és Vidács Hajnalka újságírók, Ótos András fotóriporter, Molnár Zoltán színművész és Bágyi Sándor, a terjesztőosztály munkatársa. Az est folyamán az ágazatot érintő időszerű kérdésekről beszélnek Fremond Árpád parlamenti képviselő, Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság titkárhelyettese és Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, valamint jelen lesz Pintér Anna-Mária és dr. Nagy Imre, a VMSZ tartományi képviselője is. A házigazdánk, Dobai János, a helyi közösség elnöke, ismertette a programot:

– Az est műsorvezetője Csíkos Dániel, az Újvidéki Televízió újságírója lesz. Amellett, hogy a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Kincsünk néptáncegyüttesének a középső csoportja és a helybeli Samu Zenekar a színpadra áll, érkezik majd a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület Csalogató táncegyüttese, a magyarittabéi Búzavirág Hagyományápoló Egyesület Virgoncok és Csavargók szakcsoportjai és a tamásfalvi Széchenyi István Magyar Művelődési Egyesület dalosköre, asszonykórusa is – mondta a helyi közösség elnöke.

Az est végén, a 100 dináros belépő fejében, gazdag tombola is várja a jelenlévőket. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.