2024. április 20., szombat

Lehetőség a találkozásokra

Hagyományos disznótor Makkhetesen

A hagyományteremtés szándékával első ízben rendeztek disznótoros napot Szabadka Makkhetes helyi közösségében. A rendezvényt a Makkhetesi Hagyományőrző Polgárok Egyesülete szervezte.

A programról Kovács Ferenc, a Makkhetesi Hagyományőrző Polgárok Egyesülete képviselője nyilatkozott az újságíróknak.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– Azt szeretnénk, hogy a disznótoros nap hagyománnyá váljon a helyi közösségünkben. Fontosnak tartjuk a disznóvágások hagyományának megőrzését. A látogatókat tepertővel, sült kolbásszal és hurkával várjuk, később pedig paprikással is szolgálunk nekik. A rendezvényünknek jótékonysági jellege is van, a különböző ételféleségeket nem árusítjuk, hanem az adománygyűjtő dobozunkba mindenki beletehet annyi pénz, amennyit tud. Az így befolyt összegből a tervek szerint a nehéz sorsú családoknak fogunk ajándékcsomagokat összeállítani húsvétra – mondta Kovács Ferenc.

A rendezvényen jelen volt a Vajdasági Magyar Szövetség több politikusa, tisztségviselője. Fremond Árpád, köztársasági parlamenti képviselő a média képviselőinek a disznótoros rendezvények jelentőségéről ejtett szót.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

– Sajnos egyre kevesebb olyan család van, amely hagyományos disznótort tart otthonában. Ezért örömtelinek tartom, hogy egyre több helyi közösség, gazdakör, egyesület szervezésében disznótoros napot tartanak, ahol az új generáció tagjai is meg tudják ismerni ezeket a hagyományokat. Ezeknek a rendezvényeknek közösségösszatartó szerepük is van, hisz el tudnak rá jönni a helyi kistermelők, és be tudják mutatni a portékájukat, emellett remek lehetőséget nyújt a találkozásokra. Örömünkre szolgál, hogy itt, Szabadka Makkhetes helyi közösségében is disznótoros napot tartanak, és bízom benne, hogy nagy hagyománya lesz neki a jövőben – mondta Fremond Árpád.