2024. március 29., péntek

Torkos szombat Horgoson

Hagyományos disznótoros napot tartanak szombat reggeltől a délutánba nyúlóan Horgoson. Ahogy azt illik, az összesereglettek előtt zajlott a sertésfeldolgozás, a böllérek tevékenykedtek, az oda érkezők pedig megláthatták, hogyan is zajlik egy disznótor. A művelődési ház melletti téren a korai órákban is már sokan voltak: kóstolgatták a helyszínen készült reggelit. Emellett kirakodóvásárosok, a helyi kézművesek is kipakoltak, de a kovácsmesterség remekeit is meg lehetett tekinteni. Közben a borászok is kínálták a termékeiket, pálinkát is a csípős reggelen. Sós Nóra, az esemény egyik szervezője, a művelődési ház koordinátora mesélte el a helyszínen, hogy miként pattant ki ez az ötlet a horgosiak fejéből, hogy torkos szombatot szervezzenek.

– A torkos szombat elnevezésű disznótoros napunk egy helyi kezdeményezés, egy helyi ötlet volt, amikor azon morfondíroztunk, milyen eseménnyel is lehetne egy kicsit összehozni az embereket. Nem is hittük, hogy ekkora érdeklődés fogja övezni ezt a napot, de természetesen nagyon örülünk, hogy ennyien kilátogatnak. Fánkot, hájas kalácsot, lángost is lehet enni a disznótoros ételek mellett, de szomjasan se marad senki nálunk, Horgoson ezen a napon. A Juvenior Polgárok Egyesületének küldetése, hogy támogasson egyházakat, szervezeteket, így az ételekből befolyó összeget jótékony célra ajánljuk fel az egyház számára – mondta Sós Nóra.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A helyszínen a községbeli politikusok is tiszteletüket tették, akik közül Újvári Zsombor, aki jelenleg a magyarkanizsai önkormányzat idegenforgalommal és tájékoztatással megbízott tanácstagja, a VMSZ köztársasági listájának jelöltje.

– Horgos az elmúlt időszakban nagyon sok nehézséggel küzdött, ennek ellenére látom, hogy a horgosiak nem adják fel, van bennük lelkesedés. A mai rendezvényen a hideg ellenére is sokan összegyűltek a központban, hogy részt vegyenek a hagyományos disznóvágáson és megkóstolják a helyi termékeket. Büszke vagyok arra, hogy a helyiekben van annyi elszántság, hogy ezt ilyen szépen meg tudták szervezni és a látjuk, hogy igény is van rá. Az elmúlt években a VMSZ több projektet hozott létre a község területén: gondoljunk csak a bicikliútra vagy a vasútra. Sok olyan dolog van, ami hasznára válik a falunak, és remélem, a továbbiakban is hasonló eredményeket érhetünk el. Ha bekerülök a parlamentbe, elsősorban a falu és a község terveiért dolgozom!