2024. április 24., szerda
VÁLASZTÁSOK 2022

Ünnepelt Tiszakálmánfalva

Közösségi kemencét avattak a Kör udvarán

Újvidék peremvárosi települését 138 évvel ezelőtt alapították, Tisza Kálmán miniszterelnökről kapta nevét. A falu napján hazatérnek messze földön élő szülöttei, ezúttal is színes programsorozat várta őket a hétvégén. Szombaton a délelőtti órákban a vendégek megkóstolhatták a már leosztályozott, versenyre benevezett pálinkákat. A VMSZ helyi szervezete, a katolikus egyház és a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület szervezésében megvalósult rendezvényegyüttesen kocsonyaversenyt is tartottak, a délutáni program keretében átadták rendeltetésének az újonnan megépített közösségi teret és közösségi kemencét is, az új építményeket Magyar Zsolt helybeli plébános szentelte fel. Az ünneplők megkoszorúzzák a Tisza Kálmán emlékére elhelyezett emléktáblát, szavalat kíséretében a kegyelet virágait elhelyezték a turulszobornál is. Ezt követően pedig a második világháborúban elesettek emlékművénél folytatódott a program.

Kiss Gyula, a VMSZ városi képviselő-testületi frakciójának vezetője felszólalásában elmondta, szerinte kötelességünk fenntartani és fejleszteni minden olyan értéket, amelyet őseink hagytak ránk. Úgy véli, hogy Tiszakálmánfalva ennek a törekvésnek az ékes példája.

Vicsek Annamária, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltje rámutatott arra, hogy a párt folyamatos kapcsolatot tart fenn a lakossággal, meghallgatják az emberek kéréseit, problémáit.

Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke lerója kegyeletét az első világháborúban elveszett tiszakálmánfalviak emlékműve előtt (Fotó: Ótos András)

Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke lerója kegyeletét az első világháborúban elveszett tiszakálmánfalviak emlékműve előtt (Fotó: Ótos András)

– A lakók felkeresnek bennünket és megoldást várnak. Erre fel vagyunk készülve, és orvosoljuk a gondokat. A faluban megvalósított fejlesztések a VMSZ idei választási szlogenjének tökéletes példái – véli Vicsek Annamária.

Maruzsa Zoltán, Magyarország köznevelési államtitkára emlékeztetett arra, hogy az anyaország kormánya fontosnak tartja, hogy minden magyar kormánya legyen.

– Ez abból a szempontból is fontos, hogy minden magyar állampolgár részt vehessen a választásokon, fontos, hogy a gyakorlatban is így legyen, úgy az anyaországi, mint a külhoni magyarok részt vegyenek a választásokon, és adják le a szavazataikat – mondta.

Az ünnepi szentmisét Antal Imre atya, baks katolikus hitközségének plébánosa mutatta be.