2022. június 28., kedd

Vajdasági magyar fiatalok és az aktuálpolitika

A VMSZ Ifjúsági Fóruma kétnapos konferenciát tartott neves előadókkal Adán

A hétvégén a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fóruma kétnapos konferenciát rendezett aktuálpolitikai kérdésekről negyven vajdasági magyar fiatal részvételével Adán, a Park Hotelben. Az ifjúságpolitikai konferencián a fiatalok neves vajdasági és anyaországi politikai és közéleti személyektől hallhattak előadásokat, valamint megvitathatták és megoszthatták nézeteiket az aktuálpolitikai kérdésekben. A rendezvény megnyitóján a házigazdák nevében Tóbiás József, a VMSZ Ada községi elnöke és Kiss Nándor, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke köszöntötte a résztvevőket.

– A fiatalok híresen nehezebben állnak hozzá a politikához, és ennek a rendezvénynek az a célja, hogy olyan közéleti szereplőket hozzunk el hozzájuk, hogy ne csak az újság hasábjai vagy az internetes oldalokon találkozzanak velük, hanem élőben is. Személyesen tudjanak velük beszélgetni, meghallgatni őket, hogy elmeséljék, mik azok az aktuális ügyek, amelyek foglalkoztatják a vajdasági magyarokat. A fiatalokban idővel általában kialakul, hogy amint a tanulmányaik vége felé járnak, vagy a munkavállalásba belefognak, olyankor elkezdik szép lassan úgymond fogyasztani azt a politikai és közéleti tartalmat, ami az ő életükre is kihatással szokott lenni. Azt lehet mondani, ahogy az idő halad előre, annál jobban és jobban kinyílik az érdeklődésük ezen témák iránt – nyilatkozta Kiss Nándor, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnöke, a VMSZ parlamenti képviselőjelöltje.

A kétnapos konferencián többek mellett előadást tartott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke és a párt választási listavezetője is. Mindketten fontosnak tartották, hogy a magyar fiatalok részt vállaljanak az aktuálpolitikában, mert újszerű szemléletükkel, rugalmasságukkal és lendületes hozzáállásukkal a vajdasági magyarság számára fontos közéleti és aktuálpolitikai ügyeket szolgálhatnak. Pásztor István elmondta, hogy jelenleg nagyobb számban vannak jelen fiatalok, akik politikai szerepet vállalnak a párt tagjaiként, mint ami a sokéves átlag. Sokan közülük fontos szerepet játszanak listákon, közéleti szerepvállalásban, önkormányzatokban, kisközösségekben, de vannak köztük parlamenti képviselők és tisztségviselők is.

Negyven vajdasági magyar fiatal vett részt a rendezvényen (Fotó: Ótos András)
Negyven vajdasági magyar fiatal vett részt a rendezvényen (Fotó: Ótos András)

– A fiatalság azért is fontos, mert az, amit csinálunk, az végül is őmiattuk van. Elsősorban miattuk van, és azért is fontosak, mert szerintem ők kell, hogy belevigyék a politikába azt a lendületet, azt az elkötelezettséget, azt a vagányságot, ami nélkül nem lehet sikeres politikát csinálni és ilyen szempontból ez nem generációs kérdés a klasszikus értelemben, mert a fiatalság nemcsak években, hanem lelki frissességben is mérhető, mérendő. Fontosnak tartom, hogy folyamatosan foglalkozzunk a fiatalokkal, hogy megpróbáljuk átadni azokat a tapasztalatokat, amelyeket szereztünk, és megvilágítani a saját nézőpontunkból a különböző kérdéseket. Legalább annyira fontos az is, hogy meghalljuk, hogy ők mit gondolnak, mert másként gondolkodnak, mást látnak, mást tartanak fontosnak, mint amit mi gondolunk, vagy amit mi fontosnak tartunk – mondta Pásztor István.

Dr. Pásztor Bálint szintén a fiatalok politikai és közéleti szerepvállalásának fontosságát hangsúlyozta, hiszen mindez az ő érdeküket szolgálja.
– Sok olyan intézkedést valósítottunk meg az elmúlt években, amelyek a fiatalok életminőségének a javítását célozták és szolgálták az ösztöndíjrendszertől kezdve a házvásárláson keresztül a különböző start up támogatási rendszerekig. Ezenkívül fontos, hogy a fiatalok közvetlenül is részt vegyenek a politikában, ne mások döntsenek róluk, a sorsukról, az életükről, hanem közvetlen módon legyen lehetőségük bekapcsolódni a közéletbe, ami alatt nem csak politikát, nem csak politikai tisztség betöltését kell érteni, de azt is. A Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt 15 évben folyamatosan szerepet biztosított a fiataloknak, helyet adott nekik. Mi is nagyon fiatalon kezdtük a parlamenti képviselőséget, csak megöregedtünk közben, itt az ideje annak, hogy olyanok is bekerüljenek a parlamentbe, akik most huszonévesek vagy a harmincas éveik elején járnak, ez így volt az elmúlt időszakban is – nyilatkozta dr. Pásztor Bálint.